Înainte de a-i descoperi tainele, ceaiului trebuie să i se facă o scurtă introducere. Așadar, această băutură cunoscută în întreaga lume, se prepară exclusiv din frunzele unei plante: Camellia sinensis. Ceaiul este rezultatul infuzării acestor frunze în apă caldă, iar în unele țări precum Marea Britanie, Maroc sau China, este o parte din rutina oricărei zile. Pentru producția mondială de frunze de ceai, Asia rămâne pe primul loc, chiar dacă se cultivă o cantitate semnificativă din această plantă și în SUA.
Pentru ceaiurile fine, cu gust delicat, sunt folosite numai frunzele care se află înspre vârful plantei. În schimb, pentru variantele mai puternice, cu aromă mai corpolentă, se folosesc frunzele aflate lângă tulpină. De cele mai multe ori, frunzele pentru ceai sunt uscate, apoi rupte, tocmai pentru a facilita uleiurile să treacă în băutura caldă. Desigur, clima, solul și tipul de procesare imprimă ceaiului arome și caracteristici diferite.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai:
- Ceaiul verde – foarte apreciat în Asia. Denumirea provine de la procesul prin care frunzele, imediat după ce sunt culese, se usucă și se fragmentează. Astfel că băutura are o aromă ușoară, nu foarte pregnantă. Datorită acestui lucru, nu se consumă nici cu zahăr, nici cu lapte.
- Ceaiul negru – este consumat în mai mare măsură în țările vestice. În acest caz, frunzele sunt supuse unui proces lung: după recoltare sunt lăsate să fermenteze, iar doar apoi uscate și fragmentate. La final, ceaiul va avea o aromă puternică, bine-definită în funcție de varietate.
- Ceaiul oolong – acesta este o combinație între cel verde și cel negru. Și pentru acest ceai, frunzele sunt lăsate să fermenteze, însă pentru o perioadă mai scurtă. Originea acestui proces se află în China.
Cele mai savuroase ceaiuri se obțin din frunzele fragmentate în bucăți mari, care se pot găsi cu ușurință în magazinele de specialitate. De asemenea, experții recomandă folosirea apei filtrate pentru infuzie.
La final, un detaliu care cu siguranță are un impact semnificativ atunci când alegem tipul de ceai pe care vrem să îl bem. O cană cu 180 ml ceai conține aproximativ 25 mg cafeină în cazul ceaiului verde și aproximativ 35 mg cafeină, în cazul ceaiului negru. Dacă facem o comparație, o cană cu 180 ml cafea preparată la filtru va conține aproximativ 110 mg cafeină.
Așadar, ceaiul este o băutură excelentă care poate fi consumată în orice moment al zilei. De-a lungul istoriei, această infuzie era utilizată atât pentru proprietățile curative, cât și în ritualuri. În prezent, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de marea varietate accesibilă oricui.
- Peste 1.400 tone de alimente au fost colectate în 2024 - 3 feb. 2025
- Buturuga de Crăciun, un ritual devenit cel mai important desert festiv - 19 dec. 2024
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024