Other web storiesSe prezintă azi… Moldo Crescendo – o poveste despre pasiune şi muzică...

Se prezintă azi… Moldo Crescendo – o poveste despre pasiune şi muzică clasică

„Muzica deschide inimi, este ceea ce noi numim – frumosul. Și da, noi credem că frumosul va salva lumea! Noi credem că oricine se poate îndrăgosti de muzica clasică, atunci când este interpretată cu multă pasiune.”

Asta spune Marcel Lazăr, iniţiatorul festivalului de muzică clasică Moldo Crescendo. Un festival care, peste Prut, are deja un istoric şi care, ȋncepând de anul acesta, ajunge şi ȋn marile oraşe de la noi.

Moldo Crescendo este un festival ce s-a născut din pasiune şi iubire pentru muzică clasică. Şi creşte, de la an la an. A apărut ȋn anul 2015 ȋn Republica Moldova, atunci când un număr de muzicieni s-au adunat pe diferite scene, unele mai convenţionale, altele mai puţin convenţionale, dar care s-au acordat la fel pe ritmurile muzicii lui Bach, Beethoven sau Enescu.

Doriţi să vă cântăm?

Aceasta este ȋntrebarea pe care artiştii din spatele festivalului ne-o adresează anul acesta. Primul spectacol va avea loc la Chişinău, ȋn 14 iulie, iar apoi muzicienii vor porni ȋntr-un turneu de trei săptămâni, ce va reuni prin muzică poate chiar România Mare (e anul centenarului, sunt puţin melancolică). Vor trece prin ȋncă două oraşe moldoveneşti – Bălţi şi Cahul, urmând ca pe 18 iulie să ajungă ȋn Constanţa.

Apoi, ȋncepe drumul lor prin România. Urmează Iaşi, Braşov, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Turneul lor se va ȋncheia ȋn 27 iulie. Şi staţi să vă mai spun un secret: intrarea e liberă la toate concertele, exceptând cele din Chişinău şi Bucureşti.

De ce vă ȋndemn să mergeţi? Pentru că aveţi ocazia de a asculta şi o altfel de muzică, pentru că puteţi conversa cu artiştii după recital şiii… pentru că puteţi susţine tot felul de mici proiecţele care se nasc din Moldo Crescendo. Cum ar fi realizarea unui film documentar despre ei şi achiziţionarea unui mini-van cu care să cutreiere lumea ȋn lung şi ȋn lat, lăsând ȋn urma lor părţi de portative.

Ne cer ȋnsă şi ajutorul pentru aceste visuri ale lor – au iniţiat de ceva vreme o campanie de strângere de fonduri, pentru ca noi să ȋi putem susţine. Nu cer mult, ȋnsă e puţinul de care au nevoie pentru a-şi ȋmplini ideile. Campania lor e aici şi se ȋncheie duminică.

Şiii… v-am mai spus cât ȋmi plac spectacolele făcute de moldovenii de peste Prut? Dacă stau să mă gândesc, ȋn ultimele luni, am primit palme peste palme (peste frunte) de la tot felul de spectacole de-ale lor, fie online sau offline, fie de teatru sau de muzică, atunci când mi-am dat seama cât de bine sunt făcute, organizate până la cel mai mic detaliu.

Eu deja mi-am rezervat un loc ȋn primul rând. Ne vedem la concert!

Mai Multe

More article