Poveşti de binePoveşti cu mâncareSărbătorile Pascale – preparate tradiționale de peste hotare

Sărbătorile Pascale – preparate tradiționale de peste hotare

Paștele reprezintă pentru creștini cea mai importantă sărbătoare, iar în oricare parte a lumii am fi, cei mai mulți dintre noi urmăm tradițiile specifice comunității în care am crescut sau în care trăim. Pe lângă obiceiurile spirituale, reuniunea familiei la masă în ziua de Paște este o datină pe care o respectăm cu strictețe în fiecare an.

Subiectul tradițiilor culinare întâlnite în această perioadă a anului merită adus în prim-plan, mai ales că pe continentul nostru există o diversitate impresionantă. Începând de la ouăle roșii, cozonacii sau pasca, specifice comunității noastre, și până la ciocolata în formă de iepurași, pulpa de miel sau tartele cu spanac, aceste specialități reușesc mereu să ne încânte papilele gustative.

Dacă facem o oprire în Italia vom descoperi colomba di Pasqua. Asemănător cu panettone (pe care cu siguranță toată lumea îl cunoaște), acest desert în formă de porumbel este un simbol al păcii. Mai mult decât atât, sortimentele tradiționale sunt aromatizate cu fructe confiate, iar deasupra sunt presărate migdale, ca decor.

În Franța, în schimb, pulpa de miel este o delicatesă de nelipsit de pe masa de Paște. Se prepară după o rețetă specifică care caracterizează în mod cert această specialitate. Nu este nici friptură de miel, nici drob, este le gigot d’agneau Pascal. Fiecare familie are propria rețetă (ca proporții de condimente și componente aromatizante), însă tot timpul se folosește usturoiul și rozmarinul.

În tradițiile grecilor vom găsi un produs care poate fi asemănat cu al nostru colac împletit. Cele trei fâșii de aluat care simbolizează Sfânta Treime sunt împletite și coapte într-o formă rotundă. Mai mult decât atât, înainte de servire, în mijlocul acestui preparat se pun câteva ouă roșii care simbolizează, după cum știm, sângele lui Iisus. În Grecia veți găsi produsul sub denumirea de tsoureki. De asemenea, trebuie precizat faptul că este aromatizat cu două condimente specifice: mastic și mahlab, mai puțin comune pentru gusturile noastre.

Cei plecați în Regatul Unit în această perioadă a anului poate au avut ocazia să încerce simnel cake. Este o prăjitură cu fructe care se consumă în perioada postului, iar din decor nu trebuie să lipsească cele douăsprezece biluțe din marțipan care simbolizează apostolii.

Dacă ne întoarcem la iepurașii de ciocolată despre care aminteam la început, surprinzător este faptul că Germania este cel mai mare producător al acestui sortiment de produs. Conform datelor statistice, aproximativ două sute de milioane de figurine din ciocolată sunt produse în această perioadă în fiecare an. Din acest total, mai puțin de jumătate sunt exportate, iar restul rămân în țară unde sunt de nelipsit din cadouri.

Așadar, zilele Sărbătorilor Pascale, pe lângă importanța spirituală pentru sufletul nostru, reprezintă totodată momente unice în care toată cultura gastronomică specifică zonei în care trăim este adusă în același loc, pe masă. În fiecare preparat culinar regăsim cel puțin un simbol al Învierii, începând de la ouăle roșii sau carnea de miel și până la cozonacul împletit pe care îl frământăm cu multă iubire.

Mai Multe

More article