Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariSărbătoarea Sânzienelor - noaptea magică a zânelor

Sărbătoarea Sânzienelor – noaptea magică a zânelor

Noaptea ce tocmai a trecut este una dintre cele doua nopţi magice ale folclorului românesc. Ȋncărcată de semnificaţii şi subiectul uneia dintre cărţile lui Mircea Eliade, ea marchează ȋnceputul verii ȋn folclorul românesc şi, după unii, adevăratul solstiţiu de vară.

sanziene-2016-legende-vraji-si-traditii-ce-nu-ai-voie-sa-faci-in-noaptea-de-sanziene-144697

Considerată de către etnologi o sărbătoare a Soarelui, datorită tradiţiilor strâns legate de motivul focului, Noaptea de Sânziene sau Drăgaica este momentul când se deschid cerurile, iar zânele coboară din văzduh şi se ȋncing ȋn hore, până dimineaţa.

Legenda spune că, la miezul nopţii, zece tinere zeiţe, Sânzienele, se prind ȋntr-o horă pentru a o ȋmbuna pe zeiţa Sânziana (echivalentul lui Artemis sau Hera la greci şi Diana sau Junona la romani), ca aceasta să ofere belşug oamenilor pe tot parcursul anului.

dragaica

 

Se spune că roua căzută pe pământ ȋn dimineaţa de Sânziene vindecă diferite boli, iar puterile plantelor sunt mai mari decât ȋn restul anului, vrăjitoarele ieşind, de cum se crapă de zi, să le culeagă. Totodată, farmecele legate ȋn noaptea aceasta sunt foarte greu de dezlegat.

Nimfele aerului, cum sunt deseori numite, Ielele ies şi ele la horă până dimineaţa. Se spune că, pe locul unde dansează ielele, rămâne apoi un cerc de iarbă arsă, unde e imposibil ca vreodată să mai crească ceva. Descrise ca nişte fecioare zănatice, sumar ȋmbrăcate sau chiar goale, cu o mare putere de seducţie, ielele sau măiastrele ȋl amuţeau sau urâţeau pe cel ce avea ghinionul să le prindă ȋn dans.

O mulţime de alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din moşi-strămoşi ȋnvăluie sărbătoarea Sânzienelor, ce durează din 23 noaptea, până ȋn 24 iunie.

Bătrânii spun că nu e bine sa munceşti ȋn ziua de Sânziene, altfel nu vei avea noroc tot anul, iar cel care coase, spală sau mătură riscă să moară fulgerat.

Cei ce vor să afle cum le va merge anul acesta nu trebuie decât să culeagă câteva fire de sânziene şi să facă o cunună din ele, apoi să o arunce pe casă. Dacă acea cunună cade, ȋnseamnă că nu ȋţi va merge bine anul acesta, iar dacă aceasta rămâne sus, ȋnseamnă că vei avea un trai bun şi vei fi ȋnconjurat de veselie tot anul. Ȋn unele locuri, o astfel de cunună este agăţată la colţurile caselor, la geamuri sau la uşi, pentru protecţie şi belşug.

noaptea-de-sanziene-eveniment-ARCEN-site

 

Aceasta este doar o mică parte din folclorul românesc. Fiinţe fabuloase, tradiţii, legende cu eroi, mituri ce descriu ţinuturi fantastice ȋnfăţişează o parte din povestea României, fiind o adevărată carte de vizită pentru istoria şi cultura românească.

Ar fi păcat ca acestea să piară, nu credeţi?

Mai Multe

More article