Poveşti din ClujClujul vintageSanatoriul Parc, azi Spitalul de Copii

Sanatoriul Parc, azi Spitalul de Copii

Frumosul edificiu care se remarcă pe Calea Moților la numărul 68, cu subsol, parter, trei etaje și mansardă, cunoscut azi drept Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj a fost în perioada interbelică un sanatoriu faimos în toată Transilvania.

Construit în anul 1923 de cunoscutul chirurg clujean Dr. Mátyás Mátyás, Sanatoriul Parc avea 120 de paturi. Terenul care aparținea de stabiliment se întindea până la Canalul Morii și era amenajat cu arbori, plante decorative, alei și bănci, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai plăcute condiții de recuperare.

Cei care se internau aici se bucurau de cele mai moderne procedee medico-chirurgicale, hidroterapie și radioterapie.

Vila în care locuia familia Mátyás era situată la capătul parcului sanatoriului, cu intrarea de pe strada Cardinal Iuliu Hossu și era conectată direct cu acest spital particular, astfel că doctorul Mátyás putea veni oricând să viziteze și să se ocupe de cele mai dificile cazuri.

Așa a fost situația unei fetițe a cărei poveste a trecut peste decenii. Locuind într-un sat din apropierea Clujului, aceasta a mâncat un măr luat de la bunica sa și i s-a făcut rău. Ajunsă într-o stare foarte gravă, părinții au întrebat-o ce a mâncat, iar copila a recunoscut că furase mărul și îi era foarte frică să nu fie pedepsită. Părinții au adus-o imediat la Cluj la doctorul  Mátyás Mátyás care era cunoscut pentru cazurile deosebite pe care le trata reușind să salveze pacienți aflați în cele mai disperate situații. Fetița mâncase de fapt un măr contaminat cu otravă pentru șobolani, iar acest minunat medic a reușit în cele din urmă s-o salveze de la moarte, deși nimeni nu-i mai dădea nici o șansă. Povestea circula în mai multe medii, după ce fetița ajunsă deja la o vârstă înaintată a povestit întâmplarea sa ca fiind o minune.

Multe cazuri grave au fost rezolvate de extraordinarul doctor Mátyás  Mátyás.

În anii 1940, după ce evreii au fost deposedați de proprietăți, aici a funcționat Hotelul Harghita, iar în perioada comunistă destinația acestuia a fost schimbată în spital pentru copii, funcțiune pe care o păstreză și azi. 

Surse info + foto: Zador, Andrei, Prezențe evreiești în Clujul de altădată, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2023 // Asociația Clujul de Altădată // László Miklós.

Mai Multe

More article