Patrimoniul cultural este identitate, certitudine, continuitate istorică. Înseamnă națiune și colectivitate.
În cadrul Săptămânii Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun, am participat la o lecție de istorie organizată de Fundația Collegium XXI și IGPR Direcția de Investigații Criminale, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Un obiect, o poveste şi o mulţime de bunuri recuperate şi redate comunităţii.
3 obiecte au fost descoperite într-o zonă arheologică protejată din situl Dealul Cetății, în apropierea orașului Bistrița:
- un vas din aur nativ, neprelucrat
- un topor celtic
- o daltă
Vasul, din aur nativ (denumit și electrum), este vechi de peste 3500 ani. Aparține culturii Vitenberg din Epoca Bronzului Mijlociu și era folosit de către sacerdoți la săvârșirea ritualului religios. Cu o greutate de 320 de grame și un diametru de 12 centimetri, vasul este 75% aur și 25% argint.
Alături de acest vas, au fost descoperite un topor celtic și o daltă. Datorită faptului că toporul era folosit pentru a lupta, dalta pentru a munci, iar vasul pentru săvârșirea ritualului religios, s-a constatat că aceasta a fost o depunere ritualică în pământ. Acest lucru îl indică şi faptul că toarta vasului a fost ruptă înainte de depunere, astfel încât el nu mai putea fi folosit în scopul pentru care a fost conceput. Mai mult de atât, locul în care au fost găsite obiectele este o culme orientate înspre răsărit – ceea ce ne spune, totodată, că oamenii Epocii Bronzului venerau cultul soarelui.
Obiectele au fost recuperate în 2015 și redate Patrimoniului Cultural al României.
Pe lângă obiectele cu poveste, în cadrul expoziției am putut vedea piese din aur – ducați, monede grecești și romane, monede din argint din perioada Evului Mediu, piese din viața de zi cu zi: piese de podoabă, ace de păr, instrumente pentru întreținerea unghiilor, cercel cu sticlă, brățară de la începutul sec XX.
Istoria este un lucru fascinant. În liceu, însă, făceam orice să scap de o oră, două, de învățat sau de teste. Cu mintea de acum, de aș fi în liceu, probabil mi-aș certa profii de ar îndrăzni să ne mai “lase” să chiulim.
Acum, când nu mai „trebuie” să învăţ, îmi dau silinţa să prind din zbor câte o boabă de istorie..
Mă gândesc de câte ori am mers pe strada Alexandru Vaida Voievod.. nu am știut cine este domnul și nici nu am căutat pe google.. în fond și la urma urmei, este doar o stradă, iar numele acesteia m-a ajutat să localizez ceea ce căutăm în Google Maps. Și-a făcut treaba, de ce să îmi complic existența?
Am greşit… dar astăzi am aflat cine a fost Al. Vaida Voievod: a fost omul care s-a ridicat în parlamentul din Budapesta în octombrie 1918 și a spus că Transilvania se rupe definitiv de Ungaria.
În imagini îl avem la Miss România 1929, participând în calitate de președinte în comisia de jurizare, iar în imaginea din drepta jos – în campania electorală.
O mulțime de documente, cărți poștale din timpul războiului, copii de epocă, brevete, legitimaţii și câte și mai câte minunății..
Să știi mai multe, să fii mai bun! Să fii curios… și să dai un search pe google!