Poveşti de binePoveşti cu mâncareRegula de trei secunde: mit sau adevăr?

Regula de trei secunde: mit sau adevăr?

Cu siguranță fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat acest lucru: mâncăm ceva cu poftă și …cade pe jos. Ce facem? Se aplică sau nu regula de trei secunde?

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest lucru, trebuie menționat că în primele trei secunde dacă se ridică produsul de pe jos, se presupune că va fi sigur pentru consumul ulterior. Adică în aceste momente nu se poate pune problema contaminării produsului cu microorganisme patogene (aceste microorganisme sunt cele care ne produc toxiinfecții alimentare).

Însă regula de trei secunde este doar un mit. Bacteriile patogene sau majoritatea virusurilor care pot să ne producă boli prin ingerarea alimentelor contaminate se dezvoltă și rămân viabile pe foarte multe suprafețe. Pornind de la această premisă, cercetările din domeniu au arătat că, în primul rând, materialele suprafețelor cu care alimentul intră în contact favorizează contaminarea. Astfel că nu este același lucru dacă pufuleții noștri cad pe covor sau pe parchet, de exemplu. La fel de importantă este și contaminarea prealabilă cu microorganismul patogen de pe suprafață. Cu trecerea timpului, acestea se multiplică (dacă au resursele necesare), iar dacă produsul intră în contact cu un număr mare din aceste microorganisme există șanse și mai mari să se contamineze. Deci aceste trei secunde magice trebuie raportate în primul rând la tipul suprafeței și la numărul de bacterii (pe care nu avem cum să îl știm în acel moment). Bineînțeles că și timpul de contact este semnificativ, dar ideea este că nu ne putem baza doar pe cele trei secunde.

Tot în acest context trebuie precizat că telefonul mobil (în multe cazuri, un lucru indispensabil din viața omului) poate fi unul din acele suprafețe contaminate cu microorganisme patogene. Chiar dacă nu mâncăm de pe telefon, mâinile care îl controlează cu atâta măiestrie pot atinge imediat după și un burger.

Îmi aduc aminte când am făcut un experiment la facultate, la laboratorul de microbiologie. Am vrut să vedem dacă este prezent E.coli pe un telefon ales la întâmplare. Și a fost. Aproximativ 1 din 6 telefoane este contaminat cu aceste tipuri de microorganisme.

Astfel că, poate e mai sigur să consumăm un produs care a căzut pe jos decât unul care a căzut pe telefonul mobil. Iar recomandarea ar fi să lăsăm deoparte acest dispozitiv, să ne spălăm pe mâini, iar mai apoi să mâncăm. Poate fi dificil… dar aceasta e realitatea. În multe cazuri telefonul e ținut în mână mai mult de trei secunde în timpul mesei.

Mici obiceiuri bune pot fi învățate pentru a reduce pe cât de mult posibili infecțiile cauzate de bacteriile patogene ingerate prin alimente. Cred că primul exemplu a fost destul de clar prezentat mai sus, iar al doilea ar fi dezinfectarea din când în când al obiectului pe care îl atingem foarte des (telefonul).

Iar dacă vreți să aplicați regula de trei secunde, aceasta va fi o alegere personală.

Mai Multe

More article