Ambalăm sandwich-urile în folii de plastic, încălzim prânzul în cuptorul cu microunde în caserole tot din plastic, congelăm diferite alimente în pungi special concepute pentru temperaturi scăzute sau folosim ustensile pentru gătit, ați ghicit, din plastic. E în aproape fiecare colț al bucătăriei și intră în contact cu mâncarea pe care o consumăm în fiecare zi. Dar sunt aceste recipiente sau ambalaje sigure? Ne încredem în specificațiile producătorilor care spun că se pot folosi pentru mâncare sau în cuptorul cu microunde?
Teoretic, orice recipient, caserolă, pungă, ori alt ambalaj care intră în contact cu un aliment trebuie să fie inert față de acesta. În practică în schimb, sute de substanțe folosite pentru obținerea plasticului pot migra, adică pot trece în produsul pe care îl consumăm dacă nu se respectă anumite condiții: spre exemplu dacă intră în contact cu mâncarea pentru o perioadă mai lungă de timp sau dacă temperatura maximă considerată a fi sigură e depășită. Dar chiar și așa, luând în considerare acest aspect, legislația nu permite depășirea unor concentrații a compușilor care pot migra în mâncare, concentrații care sunt extrem de mici.
Însă în utopia industriei alimentare în care plasticul are un loc de onoare, problema este de fapt frecvența ridicată și repetabilitatea obiceiului de a utiliza în propria casă recipiente sau ambalaje din plastic pentru alimente.
Iar prima categorie de produse care ar fi bine să nu intre în contact cu caserole din plastic sunt cele cu aciditate ridicată: preparatele cu sos de roșii (lasagna sau paste, de exemplu), toate mâncărurile cu carne sau orice preparat gras. Mai mult decât atât, sucurile carbogazificate au o aciditate semnificativă, iar pentru îmbutelierea lor des sunt folosite recipientele din plastic – un alt motiv de luat în calcul atunci când vrem, cum s-ar zice, să ne răcorim.
Un studiu din 2022 a arătat că plasticul folosit pentru produsele alimentare ar putea conține teoretic aproape 400 de compuși toxici, iar în materialele analizate, 127 din aceste substanțe au fost găsite. S-au luat în calcul ambalaje, caserole, cutii de depozitare sau diferite ustensile pentru bucătărie.
Cele mai multe substanțe toxice din plastic au un impact negativ asupra sistemului endocrin interferând cu glandele, cu hormonii. Acest lucru poate afecta creșterea normală a copiilor sau sistemul reproducător, iar chiar dacă produsele din plastic care intră în contact cu hrana celor mici sunt mult mai atent verificate, nu ar trebui să uităm acest aspect cu trecerea anilor deoarece pot afecta pe oricine.
În final, până să fie reglementată strict producția ambalajelor sau a recipientelor din plastic folosite pentru alimente, fiecare dintre noi poate alege ceea ce vrea să facă începând din propria bucătărie.
- Buturuga de Crăciun, un ritual devenit cel mai important desert festiv - 19 dec. 2024
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024