EvenimenteProiecte ale liceenilor excepționali din România și Moldova, lansate la Cluj-Napoca în...

Proiecte ale liceenilor excepționali din România și Moldova, lansate la Cluj-Napoca în cadrul programului „Creatori de viitor”.

Între 23 și 29 iulie, Clujul a devenit pentru o săptămână capitala entuziasmului, a speranței și, mai ales, a viitorului. Organizat de Asociația 11even și susținut de Kaufland România, proiectul „Champions United”, parte din programul “Creatori de viitor”, a reunit în acest an 130 de liceeni cu performanțe deosebite, sosiți în orașul de pe Someș din 45 de orașe din România și Republica Moldova.

Un punct de atracție în agenda acesui an l-a reprezentat concursul de proiecte  la care au fost invitați să participe liceenii împărțiți în 10 echipe, concurs în urma căruia 3 dintre aceste idei vor beneficia de un buget total de finantare de 30.000 lei.

Proiectul câștigător propune lansarea unei aplicații care motivează tinerii să se implice în activități cu impact social, promovând totodată evenimentele culturale care au loc în comunitate și ajutând artiștii și întreprinzătorii locali. Aplicația oferă utilizatorilor o serie de misiuni sub forma unor provocări grupate pe categorii (social, cultural, sau dezvoltare personală). Îndeplinirea misiunilor conduce la obținerea unor puncte care pot fi ulterior preschimbate în premii.

Locul al doilea, proiectul „AnonimARTĂ”, presupune organizarea unei licitații în cadrul căreia tinerii artiști își pot facilita vânzarea operelor, având șansa să expună alături de artiști consacrați. Elementul inovativ va fi reprezentat de păstrarea identității expozanților, sub semnul anonimatului, susținând astfel arta și nu artistul.

Proiectul „Laboratorul de oportunități” a fost ales pe locul 3 și își propune să conecteze liceenii pasionați de științe cu cercetători din România. O platformă online va propune celor interesați poziții de asistenți voluntari disponibile în proiectele de cercetare, pentru care elevii interesați pot aplica în baza unui CV, a unei scrisori de intenție sau de recomandare. Elevii vor derula astfel activități de voluntariat în cadrul laboratoarelor de cercetare.

Între liceenii selectați să ia parte la acest program s-au regăsit medaliați la olimpiade naționale și internaționale, câștigători de concursuri în domeniul creației artistice, precum și elevi cu implicare deosebită în voluntariat și în proiecte extrașcolare. Participanții au avut șansa să întâlnească mentori din diverse domenii: Cristi Danileț (judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii), Sebastian Văduva (decan al Griffits School of Management), Rareș Pamfil (absolvent al Harvard University, cu un masterat în Public Administration la London School of Echonomics și actualmente masterand la University of Oxford), Cezar Grigore (fondator al unui start-up în Silicon Valley), Dan Isai (fondator si CEO al Salad Box) și mulți alții.

Sesiuni interactive sau vizite în laboratoarele Universității Tehnice i-au adus pe participanți mai aproape de ceea ce înseamnă inovația văzută prin ochii celor care performează în prezent în diverse domenii. Alte evenimente special organizate au fost Picnic&Movie Night și Gala Performanței în Educație. În această gala, desfășurată în ultima seară a proiectului pe platoul din fața Centrului Casino din Parcul Central, au fost premiate cele mai bune echipe la concursul de proiecte și cei mai buni liceeni prezenți anul acesta în cadrul „Creatori de viitor”. Evenimentul a beneficiat și de un moment muzical oferit de Mara Prună, finalistă a concursului „Românii au talent” și s-a bucurat de participarea unor invitați din zona academică, socială și de business care susțin an de an acest proiect.

Mai multe detalii despre acest program, poze și clipuri de la edițile precedente și de la ediția din acest an se pot vedea pe pagina oficială www.creatorideviitor.ro sau pe pagina de Facebook.

 

Mai Multe

More article