Poveşti de călătoriePraga, orașul din povești

Praga, orașul din povești

Praga a fost unul dintre primele orașe pe care am vrut să le vizitez când am început să călătoresc prin Europa, alături de Viena și Roma, să zicem Pentru că auzisem foarte multe despre Praga, toate numai de bine, îmi doream foarte tare să îl văd , mai ales că se putea ajunge din Cluj cu mașina( sunt vreo 950 de km) pe care îi poți face cam în 11 ore.

Așa că într-o primăvară, prin luna aprilie am ajuns în frumosul oraș de pe Vltava. Și așteptările mi-au fost răsplătite din plin. Pentru că Praga este un oraș muzeu, cu străzi și clădiri parcă desprinse din filmele medievale ( pelicule care s-au și turnat dealtfel aici), tocmai datorită aerului său boem și parcă înghețat în timp.

Așa că în cele cîteva zile petrecute în Praga am încercat să văd cît mai multe obiective și , har Domnului, ai ce vedea. Totul e să ai o condiție fizică bună, fiindcă orașul trebuie parcurs pe jos, pentru a-i putea suprinde farmecul.
Pornind din piața centrală ( Old town square), ajungi să te pierzi pe străduțe înguse cu clădiri și monumente de epocă ca într-un final să descoperi castelul de pe deal, care străjuește măreț întregul oraș.

Merită văzute, măcar în treacăt, Ceasul Astronomic, Biserica Tyn și întreaga stradă pietonală pline cu magazine cu suveniruri, baruri , restaurante și terase care ajunge la Podul lui Charles ( Charles Bridge) unul dintre simbolurile Pragăi.

Odată ce ai trecut podul peste Vltava respirația îți este tăiată de măreșia Castelului din Praga, care adăpostește impresionanta catedrală Sfîntul Vitus. Tot în partea de sus a orașului se află și incredibila mănăstire Loreta, o bijuterie arhitectonică ce adăpostește tezaurul bicericii catolice.

Nu trebuie să ratați de asemenea Cartierul și Cimitirul Evreiesc, Muzeul Național din Praga, celebra Grădină Zoologică, Dancing House, podurile peste Vltava sau Muzeul Național. Sau puteși pur și simplu să vă pierdeși pe străduțele înguste care îți dezvăluie la tot pasul clădiri și monumente nebănuite și conservate în timp. Și dacă ajungeți în Praga, atunci musai trebuie să savurați celebra bere cehească pe una dintre sutele de terase sau puburi din oraș.

Ultimele postari ale lui Daniel Rohianu (vezi toate)

Mai Multe

More article