Poveşti din ClujClujul vintagePorțile Clujului - „paznicii secretelor”

Porțile Clujului – „paznicii secretelor”

Primele porți din lemn au fost datate în Europa în anul 3.000 î.Ch. fiind bariere și totodată căi de acces între mediul interior și cel exterior.

Pentru clădirile din zona centrală a Clujului, porțile nu sunt doar elemente funcționale, acestea sunt ornamente care întregesc arhitectura construcției. Forma vechilor porți este de obicei semicirculară, mai rar cu închidere dreaptă și sunt încadrate de doi stâlpi, coloane sau de stâlpi încastrați în perete, ale căror capiteluri sunt conectate printr-un arc de cerc, încoronat cu o cheie de boltă.

Cele mai multe sunt realizate din lemn, având inserții metalice sau din sticlă, și, au de cele mai multe ori, atât funcționalitate pietonală, cât și carosabilă. S-a trecut ușor de la baroc, la stilurile clasicist sau empire, astfel că o plimbare prin zona centrală poate fi o nebănuită sursă de inspirație și o deconectare de prezent, în dauna unui timp dispărut ale cărui artefacte realizate cu forță și migală ne fascinează și azi.

Porțile Clujului ascund secrete, povești frumoase sau drame, fiind locul de trecere dintre două lumi, una cunoscută, cea a străzii și cealaltă enigmatică, ascunsă în spatele unui gang care poate descoperi curți interioare fabuloase cu grădini și elemente de arhitectură nebănuit de frumoase.

Poarta este ea însăși un univers plin de simboluri ce semnifică trecerea dintr-un stadiu al vieții în altul, fiind metafora multitudinii de alegeri pe care ni le oferă viața. Simbol al unei vieți noi, dar și al trecerii în lumea de dincolo, poarta deschisă reprezintă chemarea, încurajarea sau invitația de a testa ceva nou, în timp ce o ușă încuiată simbolizează intimitatea, claustrarea sau chiar pedeapsa.

Dorința artistei fotograf Kegye Lenke este ca în momentul în care trecem prin oraș, să și „privim” în jurul nostru, nu doar să ne „uităm”. Primul ei proiect fotografic amplu, a fost acela de a imortaliza clanțele vechilor uși sau porți ale Clujului, apoi a fotografiat dantelăria balcoanelor, pentru ca în acest an să aducă în fața publicului, porți din zona centrală, multe dintre ele, în pericol de a fi înlocuite cu artefacte moderne. Câteva edificii au pierdut treptat aceste bijuterii, pe care locatarii le doresc tot mai automatizate sau mai accesibile din punct de vedere financiar.

Porțile fac parte din peisajul stradal, iar în zona centrală a Clujului există aproximativ 300 de uși și porți care merită să fie observate și, mai mult decât atât, admirate.

Expoziția de fotografie „Paznicii secretelor”, a artistei fotograf Kegye Lenke, poate fi vizitată la Turnul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, în perioada 25.07 – 10.08.2022, program de vizitare 10:00-13:00 / 14:00-18:00. Intrarea este liberă.

Foto: Kegye Lenke

Mai Multe

More article