Ziua Poliției Române

Am fost cândva frumoși și tineri …

Poliția Română împlinește 201 ani. ” Așa și?” , veți zice unii, poate mulți, dar îmi place să cred că nu cei mai mulți.

Dacă vă gândiți, unii, că nu este o sumă rotundă, că nu marchează vreun prag … aveți dreptate, nu marchează așa ceva. Dar este Ziua Poliției Române, este ziua unei instituții de bază într-o societate. Este ziua instituției a cărei uniformă albastră am îmbrăcat-o un sfert de secol, 25 de ani adică. Este ziua instituției a cărei zi o marcam de fiecare dată cu emoție dar și cu mândrie. Cu mândrie da, pentru că am iubit această instituție, uniforma albastră și oamenii. Cu mândrie pentru că niciodată nu am făcut ceva care să aducă prejudicii instituției. Mă rog, eu cel puțin, așa știu. Am sărbătorit întotdeauna Ziua POLIȚIEI în mijlocul oamenilor, în mijlocul tinerilor și al copiilor împreună cu „Caravana Porților Deschise”. De trei ani am devenit istorie. Fac și eu parte din istoria de 201 ani a Poliției Române. Istoria Poliției Române este scrisă de toți cei care sunt sau au fost polițiști, au lucrat în poliție, au ars pentru această instituție, au iubit această instituție numită POLIȚIA ROMÂNĂ. Unii, cei mai mulți, au scris pagini frumoase de istorie, alții au scris pagini negre ale istoriei poliției române. Cele mai negre pagini însă, le-au scris decidenții politici.

Polițiștii sunt văzuți astăzi, la peste 30 de ani de la Revoluție/Răsturnarea regimului comunist, poate la fel de rău ca Miliția acelor timpuri. De ce? Greu de spus. Poate pentru că oamenii nu mai gândesc „cu capul lor”, iau informații legate de instituția POLIȚIEI de la alții și le dau crezare fără să filtreze informațiile prin propria gândire.

Poliția Română este în permanență lovită de interese mărunte și meschine, de o lipsă crasă de logistică și legislație, dar câți dintre români sunt dispuși să vadă acest lucru?

Poliția Română este lovită tocmai de către cei care ar trebui să vegheze ca instituția asta, să fie dotată, să fie echipată, să beneficieze de o legislație care să o facă eficientă, să aibă oameni plătiți pentru ceea ce înseamnă munca lor pentru societate. În realitate, ultimele examene de admitere la școlile de poliție au arătat că instituția este aproape în imposibilitatea de a mai găsi personal. Personal de calitate. Oameni care să vină în poliție pentru că iubesc oamenii, pentru că au vocație. La școlile de poliție, numărul de candidați abia a trecut de 1,30 pe un loc. Am ajuns să nu mai avem din ce alege. Este aproape imposibil să nu treci examenul. Este îngrijorător și totodată trist.

Cu mult timp în urmă, spuneam că în poliție, am ajuns să avem mai mulți „doctori” decât polițiști. Și nu spuneam acest lucru pentru că aș fi invidios pe colegii mei care și-au completat și desăvârșit studiile. Doamne ferește!, nici vorbă. La noi toți neoamenii își permit să îi certe pe polițiști, să aibă pretenția de a fi respectați când ei nu știu să dea bună ziua. Prin comparație în țările civilizate, nu își permite oricine, oricând, oricum și oriunde să strige către polițiști că sunt plătiți din banii „mei”, „EU te plătesc …”, și altele asemenea. Nu, polițiștii au parte de susținerea acelei mase critice de persoane care au „capul pe umeri”. De ce? Pentru că ei gândesc. Pentru că ei știu că de aceea îl plătesc pe polițist pentru ca el să intervină, chiar și împotriva „lui”, a propriei persoane, pentru ca legea să nu fie încălcată.

Lipsa crasă de educație, interesele meschine ale clasei politice care își bate joc de cei în uniformă, aici mă gândesc la toți cei care poartă o uniformă, fie ea a Poliției Române, fie a altor arme, bătaia de joc care a mers până acolo încât prin tactica „picăturii chinezești” i-a făcut pe români să urască tot ce înseamnă uniformă militară. Respectul pe care MAI îl arată față de polițiști este acela că atunci când împlinesc 15, 20, 25 de ani de carieră, primesc brevetele ce se acordă cu această ocazie, după 2, 3 ani. Brevetele sunt tipărite pe cea mai proastă hârtie A4, iar medaliile cuvenite NU se mai acordă. Din neachiziționarea acestor medalii s-au gândit mai marii ministerului să facă economie. Rușine lor și politicienilor care i-au pus acolo să taie, NU să facă ceva pentru oamenii ministerului.

Polițiștii sunt văzuți, de către cei mai mulți, ca fiind inutili, răi, proști, … Acțiunile pe linie de rutieră, de exemplu, sunt catalogate de foarte mulți, ca fiind acțiuni pentru a aduce bani la buget … oare ce fel de oameni sunt aceștia? Acțiunile lor sunt disecate și comentate de oameni incapabili să citească și să înțeleagă ce citesc, asta pe lângă faptul că sunt comentate de oameni care „se pricep ei la toate”. Sunt înjurați în comentariile unor postări de pe rețelele de socializare sau în urma unor articole de presă de către indivizi care nu știu să scrie, dar își permit să îi înjure, să îi amenințe sau să îi „miștocărească” pe polițiști. De ce? Pentru că așa „e cool”, ce dacă ești idiot, ți-ai făcut un cont fals, ești viteaz sub anonimat, sau, pur și simplu ești lipsit de simțul realității …

Instituția Poliției Române are în componență polițiști și polițiști. Avem și noi, polițiștii, faliții noștri, dar cine nu îi are? Care instituție, fie ea publică sau privată, NU îi are? NU uitați că masa mare de polițiști este acolo la datorie, la noi sau oriunde altundeva în această lume. Sunt acolo și muncesc cu ce li se pune la dispoziție. Cu mașini vechi sau mai noi, cu dotări de cele mai multe ori minime, în condiții de cele mai multe ori minime, uneori chiar inexistente, cu uniforme de o calitate îndoielnică și mai ales cu legislație ineficientă și greu de aplicat. Dar sunt acolo, ziua sau noaptea, în orice condiții meteo, ei sunt acolo, își scriu zilnic pagina de istorie așa cum fiecare generație care a trecut și-a scris propria pagină, și cum generațiile viitoare le vor scrie pe ale lor.

Aș putea scrie mai mult, mai multe, dar mă opresc aici. Mă opresc pentru că această postare este pentru o sărbătoare, este pentru sărbătoarea POLIȚIEI ROMÂNE!

Dragi camarazi, oriunde vă aflați la datorie, vă doresc să aveți parte de misiuni îndeplinite în siguranță!

LA MULȚI ANI!

Articolul precedentGhinion la volan
Articolul următorVinul de butuc

Mai Multe

More article