Ne plimbăm pe un pod zburător, pe o pasarelă cu zodiac sau pe un pod purtând numele unei împărătese fără să remarcăm detaliile acestor minunate punți care fac legătura dintre oameni și locuri.
Podul Mare al orașului este și primul atestat documentar, vechiul pod din lemn fiind menționat încă din secolul al XIII-lea în zona actualului pod rutier de pe Strada Horea. Chiar prima stadă din Cluj care apare cu numele în actele oficiale ale cetățiii este Platea Pontis (Strada Podului), actuala Regele Ferdinand. Extinderea orașului medieval (secolul al XV-lea) a dus la construirea de turnuri și ziduri de apărare, Turnul Podului fiind unul dintre cele mai importante ale cetății, înzestrat și cu o poartă de acces, turn ce era în administrarea puterniceii bresle a lăcătușilor.
În 1573, la solicitarea pricipelui Cristofor Báthory podul de lemn este înlocuit cu unul din piatră, pentru ca în 1888 să fie construit pe același amplasament „podul de fier”. Avariat în timpul celui de-al doilea război mondial, podul a fost refăcut în 1949.
Podul Nemților a fost construit în 1735 și a fost primul pod suspendat al Clujului. Era singurul pod acoperit și era utilizat strict de către garnizoana imperială pentru a avea un acces mai facil între oraș și Cetățuie. Acest pod a fost dezafectat la începutul secolului XX, după ce uzura l-a deteriorat profund.
Podul Elisabeta poartă numele celebrei soții a împăratului Franz Josef. Pasarela construită de municipalitatea clujeană între 1901-1902 face legătura dintre Parcul Central și Cetățuie și este acum încărcat cu lacătele îndrăgostiților.
Partea aeriană a pasarelei de lângă Parcul Iuliu Hațieganu aparține vechiului „pod zburător” de la gară. Construit în anul 1902 și ornamentat cu simbolurile zodiacului, a stat mai bine de 70 de ani (1902-1973) deasupra gării Clujului, actuala Gară Mică. Din cauza electrificării liniilor ferate a fost dezafectat și montat în 1987 peste Someș.
Cele 15 poduri ale Clujului, mai vechi sau mai noi sunt punți de legătură între diverse puncte ale orașului, podurile din zona industrială fiind la fel de pitorești, chiar dacă mult mai neglijate și în mare parte deteriorate. Cel mai nou pod al Clujului a fost construit între anii 2000-2002 și este amplasat pe locul unui vechi pod de lemn pe Strada Căpitan Grigore Ignat.
Interesant este faptul că titlul de pontifex acordat inițial împăraților romani și azi Papei, înseamnă constructor de poduri, om care face legătura între cer și pământ.