Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariPicapam - joacă pentru pitici şi cafea pentru mămici

Picapam – joacă pentru pitici şi cafea pentru mămici

Se apropie vacanţa şi suntem în sezonul rece. Pentru cei mici, dar şi pentru părinţii lor este mai confortabil să găsească variante de joacă, la interior. Am găsit şi eu un astfel de loc în care părinţii şi copiii să se poată relaxa şi juca fie împreună, fie cu prieteni vechi sau noi. Este vorba despre Picapam. Ramona Lupu, proprietarul afacerii a stat puţin la poveşti, cu mine şi mi-a spus despre trecutul, prezentul şi viitorul acestui loc de joacă:

1. De ce Picapam şi nu alte locuri de joacă cu cafenea, din Cluj-Napoca?

Exact în locul în care acum funcţionează Picapam, a fost Tembo, prima cafenea pentru mămici şi pitici din Cluj-Napoca. Mi-a plăcut enorm ideea şi, de aceea nu am stat pe gânduri când mi s-a ivit ocazia neasteptată de a contribui la păstrarea destinației acestui spaţiu. Mi-am dorit să păstrez vibe-ul de joacă, relaxare şi bucurie.

Apoi, am început să plănuiesc şi să acord valenţe distractive activităţii de aici. Vreau să îmbin activităţile recreative şi stimulative pentru copiii cu vârste de la 6 luni la 8 ani. Îmi doresc cât mai multe ateliere de educaţie medicală şi psihoeducaţie pentru părinţi. Există interes în acest sens, iar locul este potrivit deoarece cât timp părinţii primesc informaţii importante, cei mici se pot juca în voie, fiind supraveghetaţi permanent.

Vom continua cu organizarea de evenimente speciale, pe diverse teme, pentru zilele de naştere şi nu numai, dar vom introduce şi alte evenimente, de exemplu vernisaje cu lucrări ale copiilor sau părinţilor.

2. De unde numele Picapam şi cât de mult înseamnă acest proiect pentru cei care l-au creat?

Wow! Pentru mine, e ca un alt copil, acest Picapam. Este locul căruia îi dedic destul de mult timp din viaţa mea, locul în care creez şi în care mă relaxez totodată. Nu stiu cum sunt afacerile de familie pentru alţii însă, pentru mine, Picapam s-a dezvoltat dintr-o intenţie frumoasă, gentilă faţă de o comunitate de părinţi care au nevoie să interacţioneze mai ales datorită diverselor transformări apărute în viaţa lor odată cu naşterea unui copil.

Numele dat locului a fost ales întâmplator şi a fost inventat de unul dintre copiii fostelor mele colaboratoare.

Chiar dacă, la început am fost implicate mai multe mămici, de puţină vreme am rămas singurul proprietar al afacerii numite Picapam. Fetele cu care am pornit la drum şi care au avut o contribuţie foarte importantă pentru începuturile Picapam, și cărora le mulțumesc pe această cale, au acum alte priorităţi în viaţa personală şi au decis să ia o pauză de la business.

Doua girafe şi o zebră (sigla Picapam) au pornit la drum să facă ceva pentru oameni faini care, la rândul lor, apreciază şi susţin afacerile locale mici şi timide. Picapam e o simbioză între afacerea în sine și comunitate. Unii fără alții avem zile mai mohorâte.

3. Care este top 3 poveşti cele mai faine despre întâmplări petrecute la Picapam?

Cele mai frecvente întâmplări faine sunt legate de cum decoperă copiii locul de joacă și cât de absorbiți sunt de jucării și de ceilalți copii cu care se întâlnesc aici. Zâmbetele se transformă în uşoară tristeţe pe feţele lor atunci când e timpul de plecare şi trebuie să se despartă ne noii sau vechii prieteni, dar şi de jucării. Cel mai greu este cu cei mărişori care se lasă mai greu convinşi.

Apoi, vin poveştile cu şi despre atelierele de tot felul în care cei mici sunt super implicaţi. Cel mai fain atelier de lucru a fost cel de gătit. Piticii au făcut melci din aluat și au insistat să îi ducă acasă după ce i-am copt. Peste tot a fost făină şi aluat, dar distracţia a meritat 100%. Noi, organizatorii am tras şi învăţături din aceaste întâmplări frumoase. Data viitoare va fi cu şi mai multă făină şi cu mai mult timp de joacă la gătit.

Apoi au fost poveştile pentru cei mari, întâlnirile cu părinții și copiii împreună. E surprinzător cât de multă informație pot procesa mamicile în timp ce le stau alături copiilor. Şi, ca atmosfera să semene puţin cu cea de acasă, la Picapam se pot servi, pe lângă cafele, smoothie, ceai sau chiar o gustare.

Aşadar, Picapam va rămâne un loc bun de joacă pentru părinţi şi copii, dar şi un loc pe care, împreună cu familia mea voi încerca permanent să îl adaptez nevoilor celor care ne trec pragul.

Mai Multe

More article