Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariPentru tradiție, cu dragoste

Pentru tradiție, cu dragoste

În inima Ardealului, în unul dintre cele mai vechi spații comerciale clujene stă spiritul folcloric, emblema neamului românesc, păstrată în esența ei într-un magazinaș ,,cu de toate”.

Raionul de artizanat al Magazinului Central a fost deschis în 2015, pentru a aduce oamenilor gustul tradiției, dar și pentru a oferi turiștilor o amintire românească de calitate.

Patru mâini dibace și două suflete cu iubire pentru popor au dus la înfăptuirea unei afaceri modeste, dar cu respect pentru oamenii care le calcă pragul magazinului.

,, Ne dorim întotdeauna ca oaspeții noștri să guste din pasiunea pentru tradiție, să se bucure de autenticitatea produselor, pentru că da, aproape toate produsele noastre sunt făcute manual. Este adevărat, sunt valoroase și să nu uităm cât de importantă este calitatea ”, afirmă cu drag și lumină în privire, șefa artizanatului din Central.

Totul a pornit de la un gând venit de nicăieri, spunea ea și după nici câteva luni magazinul a fost deschis publicului larg.

Am fost curioasă de rezultatul acelui gând, așa că m-am decis să dau o fugă până acolo și să văd cât de naționalistă mă pot simți pentru câteva minute. Și iată-mă pășind timidă în micuțul și cochetul magazin, umbrit de talentul românilor talentați, care-și duc traiul din ceea ce pot realiza cu talentul și răbdarea lor. Primul lucru care mi-a atras atenția, a fost peretele plin de ii. Recunosc, nu am avut vreodată o pasiune pentru acest tip de cămașă, însă broderia, detaliul cu care erau lucrate și pânza fină, mi-au stârnit melancolia zilelor răcoroase de vară.

,,Sunt cusute manual, au o calitate foarte bună și se spală ușor”, îmi spune zâmbind o doamnă ce vine spre mine.

Ha! Mi-am găsit sursa de informații!, îmi zic în gând și încep să vorbesc ca o moară stricată. După o serie de întrebări mai mult sau mai puțin pertinente, la care doamna mi-a făcut față cu brio, am reușit să trec în revistă tot magazinul. Într-adevăr marfa este făcută manual, nu de unul, nu de doi, ci de mulți oameni talentați, care-și trimit lucrările spre acest magazin. Practic, este locul în care dibăcia își arată roadele, indiferent că vorbim despre sticle din lemn sau sfoară, farfurii pirogravate, prosoape țesute, magneți, brâuri cusute cu mărgele, steaguri, cocarde, brățări și câte și mai câte.

Dacă nu mă credeți, hai de vă convingeți! Tradiția noastră e prea frumoasă, pentru a o putea uita!

Andrada Butoi

Mai Multe

More article