Moda vieneză a anilor 1870 dicta ca fiind „de bon” ton ca pe timpul iernii, lacurile înghețate să fie utilizate pentru practicarea patinajului, orășenii simțindu-se bine alunecând pe gheață pe ritmul muzicii. Și chiar dacă pare ciudat, în 1908, patinajul figura ca disciplină la Jocurile Olimpice de vară de la Londra…
Lacul din Grădinile Miko a fost utilizat inițial ca spațiu de divertisment pe gheață al aristocrației locale. În anul 1872 a fost înființată Asociația de Patinaj care avea drept scop popularizarea în rândul clujenilor a acestui sport și atragerea de noi practicanți, iar alegerea lacului din Parcul Central a constituit un mare câștig de imagine.
Stegulețele albastre anunțau în oraș faptul că gheața este suficient de groasă pentru a se putea patina, iar de două ori pe săptămână, o orchestră era invitată să acompanieze patinatorii care alunecau pe gheață în lumina făcliilor.
Dacă inițial se instalase pe insula din centrul lacului un chioșc în care patinatorii aveau posibilitatea de a-și schimba încălțămintea, în 1896 a fost construit pavilionul de patinaj. Arhitectul clujean, Lajos Pákey a fost cel care a făcut planul acestei construcții.
Până în anii ’60, în incinta Chios, la parter, se afla o garderobă, de asemenea erau amenajate mese la care se putea consuma ceai sau vin fiert.
La începutul secolului XX, Clujul era cel mai important centru de patinaj din Transilvania. Campionii mondiali Lili Kröberger și Opika Meray-Horváth au acceptat invitația de a face demonstrații pe gheața clujeană, fapt care atrăgea un public numeros, dar și noi adepți pentru sportul cu patine. Existau concursuri de patinaj artistic, dar și de patinaj viteză, atât cu fața, cât și cu spatele.
Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis
Manager
Asociatia Clujul de altadata
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024