Pe latura estică a Pieței Unirii, în vecinătatea palatului Bánffy atrag atenția două clădiri gemene cu coifuri neo-baroce care conferă peisajului urban o alură luxoasă. Palatele Statusului (Státus Házak), construite între anii 1898-1899 au fost la vremea ridicării lor, cele mai luxoase clădiri cu apartamente, spații comerciale și birouri din oraș.
Sistematizarea pieței centrale a presupus la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea modificări de substanță a imaginii Clujului. Pentru demolarea clădirilor din jurul Bisericii Sf. Mihail, orașul a despăgubit Biserica cu casele Rádák, apoi Parohia Clujului a achiziționat și casa Frankkis, astfel că o importantă parcelă situată în inima urbei a devenit disponibilă pentru un proiect imobiliar nou și deosebit. Arhitectul Alpár Ignác a luat în considerare în momentul întocmirii planurilor indicațiile profesorului Groisz Gusztáv care propunea realizarea unei artere care să lege Piața Unirii (Főtér) de Piața Avram Iancu (Bocskai tér).
Volumele celor două clădiri sunt diferite datorită parcelelor inegale (cea sudică este mai amplă). Arhitectura monumentală, bogat decorată și cupolele generoase dinspre piață, purtând crucea latină în vârf, reflectau puterea simbolică a comanditarului, Biserica Romano-Catolică, iar poziționarea ultracentrală a făcut ca parterul să fie ocupat de cele mai rafinate magazine, în timp ce la etaje erau birouri luxoase și apartamente exclusiviste. Celebre erau magazinul de produse coloniale Haraszti Jenö, magazinul de pălării al surorilor Sári, croitoria pentru domni Demjén & Lucs specializată în confecționarea îmbrăcămintei pentru militari și angajați ai Căilor Ferate, un mare magazin de pantofi, o cofetărie (deținută de Sebök István), restaurantul Márton Varga, dar și frumoasa cafenea Kikaker, cu pereții decorați cu fresce Art Nouveau.
Societatea Generală de Asigurări „Trieste” închiriase spații vaste din palatul nordic, în timp ce în alte apartamente funcționau marile cabinete de avocatură ale urbei.
Scene filmate în Casele Statusului și pe strada Iuliu Maniu apar și în serialul „Pistruiatul” (1973), profesoara de istorie (interpretată de actrița Réka Nagy) având apartamentul în palatul sudic. Scările interioare, porticurile, cursivele exterioare, curtea și gangul apar în episodul 5 („Geamantanul”).
Simetria celor două clădiri care flanchează strada au atras în limbajul comun denumirea de „Strada în Oglindă”, Alpár Ignác aplicând la Cluj soluții arhitecturale frecvente în marile orașe ale Europei, unde astfel de artere conferă un farmec aparte peisajului urban. La fel și la Cluj clădirile Statusului au devenit simboluri ale orașului, iar strada Iuliu Maniu (Szentegyház utca), una dintre principalele atracții turistice ale centrului.
Surse info + foto: Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014 / Vais, Gheorghe – Clujul eclectic, UT Press, Cluj-Napoca, 2009 / Asociația Clujul de Altădată.
#AncutaLacrimioaraChis
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024