Pentru că ştiu că vă plac poveştile cu palate şi castele, m-am întors cu încă câteva bijuterii arhitecturale ale Clujului. Oraşul este plin de comori, aşa că mai dăm o raită printre cladirile emblematice şi vă povestesc câte ceva despre istoria acestora.
Palatul de Justiție
Palatul de Justiţie este o clădire în stil eclectic ridicată între anii 1900-1902, pe colţul dintre Calea Dorobanţilor şi Piaţa Ştefan cel Mare. Există două intrări: una prin faţada nordică şi o a doua prin cea vestică.
Acestea prezintă la intrări câte un portic alcătuit din patru coloane dorice care susţin un balcon aflat la primul etaj.
Palatul Rhedey
Palatul Rhédey sau „casa cu lanţuri” este situată la colţul Pieţei Unirii cu strada Napoca. În acestă locaţie, se aflau încă din secolul al XVI-lea casele mai multor patricieni importanţi ai oraşului. Soţia aristocratului Szekely Laszlo reconstruieşte una din clădiri, blazonul său sculptat în piatră păstrandu-se în curtea imobilului.
În secolul al XVIII-lea acestă casă intră în posesia familiei Rhedey, împreună cu câteva clădiri din strada Napoca, unindu-le sub o singură faţadă. În 1792 s-a deschis în sala de bal a palatului primul teatru maghiar permanent înfiinţat la Cluj-Napoca.
Palatul Primăriei
Palatul Primăriei a fost ridicat între anii 1896-1897 după planurile arhitectului Ignác Alpár şi a fost sediul Comitatului Cluj.
Este o clădire impunătoare, realizată în stil eclectic, în forma literei L, latura mică, cu o lungime de aproximativ 47 de metri, fiind cea mai reprezentativă.
Pe această latură se află situată intrarea principal în edificiu, latura cea mare fiind destinată birourilor personalui administrativ.
Casa Matei Corvin
Casa Matei Corvin situată pe strada Matei Corvin nr.6, este singurul imobil din veacul al XV-lea care se regăseşte în forma iniţială. Este o clădire gotică ce a fost construită prin contopirea a trei case, poarta ogivală fiind elementul arhitectonic definitoriu ce o încadrează în acest stil.
În această casă s-a născut Matei, rege al Ungariei, fiul cel mic al lui Iancu de Hunedoara. Regele Matei Corvin emite un decret prin care această casă este scutită de plata impozitelor către stat, decret respectat de către toţi regii Ungariei ce i-au urmat. În secolul XVIII casa a intrat în patrimoniul oraşului, fiind folosită drept închisoare sau mai apoi ca spital militar.
În urma vizitei făcute la Cluj, împăratul-rege Francisc I face o donaţie din care se realizează placa comemorativă ce aminteşte faptul că în această locaţie s-a născut regele Matia cel Drept.
Va urma…
- Madridul și cum m-a cucerit el - 11 sept. 2019
- Și Moșul mai greșește….ghetuțele - 18 dec. 2018
- Cum se schimbă iubirea odată cu aplicațiile de întâlniri - 30 nov. 2018