Poveşti de călătoriePaella, pasiune spaniolă în farfurii

Paella, pasiune spaniolă în farfurii

O farfurie încărcată de orez condimentat cu șofran, calamari, scoici, creveți și alte specii de fructe de mare, alături de un vin de colecție și briza Mării Mediterane care adie terasa restaurantuui, cam acesta este peisajul cel mai promovat, întânit în spoturile publicitare ale Spaniei.

Cum a ajuns paella mâncarea tradițională spaniolă?

paella_la_camp

Își are originile în zonele rurale din comunitatea Valenciană, între secolele XV și XVI, datorită necesității tăranilor și păstorilor de turme de a transporta cu ei o mâncare ușoară și mai ales simplu de gătit. Paella tradițională era compusă din orez, iepure sălbatic, legume proaspete de sezon, ulei de măsline și ingredientul cel mai important, șofranul. Toate acestea se amestecau cu apă și se fierbeau la foc lent. Se foloseau doar crengi de portocali foarte uscate, astfel se adăuga un plus de savoare, caracteristic acestei regiuni.

Paella sau orezul în stil valencian, provine mai exact din zona lacului Albufera, un loc plin de plantații de orez. Ca majoritatea mâncărurilor din această comunitate, ingredientele de bază sunt uleiul de măsline și șofranul. Ca legume tradiționale se foloseau  două tipuri de fasole verde și unul de pui de fasole albă, condimentat cu ardei verde și roșu și câteva ramuri de rozmarin. Uneori, în locul iepurelui se adăugau melci.

paella_valenciana

Nu există documente istorice care să ateste paella cu fructe de mare, însă aceasta a devenit alternativa celei tradiționale  în orașele de pe coastă. Varianta cu fructe de mare a apărut cu mulți ani înainte, ca o alternativă la mâncarea tradițională a oamenilor de la câmp, deoarece ei aveau nevoie de o mâncare nutritivă, iar doi creveți nu le aducea aportul de calorii necesare unei zile de muncă.

Secretul unei paella bună este puțină magie, sau cel puțin așa se crede în satele din Valencia. Tocmai de aceea doar femeile cunoșteau rețeta, căci în vechime bărbații nu se implicau în bucătăriile soțiilor lor.

Cu timpul a devenit o emblemă pentru Spania, iar încă de la 1800, orezul în stil valencian a ajuns în țări precum Belgia, Franța, iar francezul Eugene Lix, filmează pentru prima dată, în 1896 în Valencia, cum se realizează o paella.

Am devenit curioasă de acastă rețetă, care în fiecare casă din peninsula Iberică are altă savoare și alte secrete. Un Chef al unui restaurant din Barcelona mi-a explicat că secretul stă în fiecare bucătar.

Astăzi, nu există o rețetă secretă și nici magie nu trebuie să cunoști ca să o prepari, dar ingredientul de bază este dragostea. Iar acest sentiment îl recunoști după savoare, de aceea doar în Spania poți gusta cea mai bună paella, pentru că pasiunea și dăruirea unui bucătar latin se diferențiază cu fiecare bob de orez. – Jose Blanco, Chef al restaurantului Area 2, Barcelona

paella_traditionala

Nu mi-a dezvăluit mai multe, dar m-a lăsat să urmăresc procesul de pregătire.  Primul truc este cantitatea, niciodată pentru mai puțin de 4 persoane. Un al doilea este ciorba de pește și nu apa simplă, iar în aceasta se fierbe orezul. Legumele precum ceapa, ardeiul roșu, verde și galben se călesc separat în ulei de măsline, iar după aceea se amestecă cu orezul.

paella1

Mai apoi se adaugă felurite fructe de mare, cum ar fi calamarii, sepia, creveții, scoicile și câteva ramuri de rozmarin. Focul trebuie să fie unul mic, care să nu ardă ci să ajute la perfectionarea fiecărui bob de orez. Nici orezul nu trebuie să fie ales la întâmplare, căci doar cel cu un bob mare și fin poate rămâne la locul lui.

Paella

M-am îmbătat printre miresmele bucătăriei tradiționale visând la momentul degustării și, într-adevăr, savoarea unei porții de paella cu fructe de mare pe coasta Spaniei este inegalabilă.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article