Oprah Winfrey Show, mai popular sub simpla titulatură Oprah, este un talk-show american difuzat de-a lungul a 25 de ani, din 1986 până în 2011. Talk-show-ul poartă numele producătorului său, Oprah Winfrey, care a fost şi gazda acestei emisiuni. A fost şi rămâne cel mai bine cotat talk-show din istoria televiziunii americane. Spectacolul a fost difuzat în 149 de țări din întreaga lume şi subtitrat în mai multe limbi.
Această emisiune a avut o influenţă deosebită, rămânând în conştiinţa americanilor şi nu numai. Winfrey a folosit acest spectacol pentru a educa şi a inspira, cu scopul de a oferi telespectatorilor experiențe pozitive, înălțătoare spiritual, prezentând interviuri, cărţi, segmente de auto-îmbunătățire și incursiuni filantropice în evenimentele din lume. Spectacolul a câștigat credibilitate prin faptul că nu a încearcat să profite de pe urma produselor pe care le promova.
Oprah este una dintre cele mai longevive emisiuni tv din istorie. Spectacolul îşi are rădăcinile într-o emisiune de o jumătate de oră, difuzată în prima parte a zilei de WLS-TV din Chicago. Winfrey a preluat rolul de gazdă în ianuarie 1984, iar în mai puţin de o lună a adus emisiunea în topul vizionărilor din Chicago. Ca urmare a succesului obţinut de Winfrey (nominalizarea la Globul de Aur pentru rolul Sofiei din filmul The Color Purple), în anul 1986 talk-show-ul a fost relansat sub numele Oprah Winfrey Show şi transmis la nivel naţional.Winfrey a intervievat o serie de personalități publice și oameni obișnuiți de-a lungul istoriei de 25 de ani show-ului. Printre celebrităţile care au fost prezente în emisiune se numără: Elizabeth Taylor (invitată de trei ori), Michael Jackson (1993 – interviul cu cea mai mare audienţă din istoria televiziunii: 90 de milioane de telespectatori din întreaga lume), Tom Cruise (2005), Celine Dion (prezentă în 28 de emisiuni ale lui Winfrey), Raymond Lear (1988). Cel mai des întâlnită alături de Winfrey în emisiune a fost cea mai bună prietenă a acesteia, Gayle King.La începutul sezonului 12 al Oprah Winfrey Show, Winfrey a mărturisit că era epuizată și s-a gândit să renunţe la emisiune. Însă şi-a dat seama că, din poziţia pe care o are în cadrul industriei mass-media, poate influenţa pozitiv viaţa oamenilor, în sensul ca aceştia să fie conştienţi de puterea pe care o au de a-şi controla destinele. Sloganul ei a devenit: „Live Your Best Life”.
Au urmat o serie de emisiuni despre oameni obişnuiţi care s-au confruntat cu situaţii extreme în viaţă, emisiuni care nu s-au limitat doar la rolul de a prezenta poveşti inedite pentru a atrage audienţa, ci îşi doreau să sensibilizeze populaţia, să educe şi chiar să îndemne la a se lua atitudine în diferite aspecte ale cotidianului şi nu numai.
Printre rubricile foarte populare din cadrul emisiunii se numără: Dr. Phil (Dr. Phil McGraw – avocat), Suze Orman (expert financiar), What’s The Buzz?, Iyanla Vanzant (îndrumător spiritual), Wildest Dreams, Tuesdays with Dr. Oz (Mehmet Oz – chirurg şef al Columbia Presbyterian Medical Center în New York), Fridays Live, No Phone Zone.
Momente memorabile
În 1986 în timpul unei emisiuni despre abuzul sexual, Winfrey a mărturisit că a fost violată de o rudă de-a ei când avea doar nouă ani. De la acel episod, Winfrey a folosit emisiunea pentru a atrage atenţia asupra acestor gen de abuzuri şi pentru a încuraja victimele să vorbească despre asta.
Liberace a avut pentru ultima oară o apariţie televizată în Oprah Winfrey Show în 1986, cu şase săptămâni înainte de moartea sa, fiind suferindă de encefalopatie subacută.
În 1987 Winfrey a realizat o emisiune în Forsyth County, Georgia, o comunitate care de 75 de ani nu mai avea nici un locuitor de culoare. Astfel, Winfrey a atras atenţia asupra tensiunilor rasiale din zonă.
În timpul unei emisiuni despre abuzul de droguri, în 1995, Winfrey aduce în discuţie propria experienţă legată de droguri, mărturisind că în tinereţe a fost dependentă de cocaină.
Actriţa de comedie Ellen DeGeneres a afirmat public că este lesbiană în 1997, fiind în postura de invitat în emisiunea lui Winfrey.
În 2006 Winfrey şi-a surprins invitatele Clemantine şi Claire Wamariya, câştigătoare ale consursului de eseuri lansat în emisiune, aducându-i în platou pe părinţii acestora, tocmai din Rwanda. Familia s-a reunit astfel, după 12 ani de când nu mai fuseseră împreună, după genocidul din 1994 din Rwanda.
La întoarcerea acasă a puşcaşilor marini din Second Light Armored Reconnaissance Battalion Alpha Company, după un tur de şapte luni în prima linie în Irak, Winfrey a organizat în onoarea lor un show în care i-a adus pe membrii familiilor acestora să-i întâmpine.
În 2011 Winfrey a mărturisit că are o soră vitregă.
De-a lungul timpului s-au oferit tot soiul de premii participanţilor, gen excursii în Australia, mergându-se până într-acolo încât în timpul episodului premieră din 2004, fiecărei persoane prezente în studio i-a fost oferită câte o maşină nouă, toate donate de General Motors.
Controverse
La sfârşitul anilor ’90 Winfrey a făcut o remarcă referitoare la burgeri şi a fost dată în judecată de crescătorii de vite din Texas, care au considerat acea afirmaţie drept defăimătoare. Winfrey a câştigat procesul, care s-a desfăşurat în Texas. Pe perioada procesului, studioul show-ului a fost mutat în Texas, pentru continuarea emisiei, însă lui Winfrey i-a fost interzis să discute în emisiune despre acest lucru.
Show-ul lui Winfrey a fost criticat pentru promovarea medicinii alternative şi a diverşilor terapeuţi care o practică sau o susţin (de exemplu: Suzanne Somers, Jenny McCarthy).
Ultimul sezon
Ultimul sezon al show-ului a fost anunţat în 2009. Winfrey a afirmat: „Îmi place acest spectacol. Acest spectacol a fost viaţa mea. Și îmi place suficient să știu când e timpul să ne spunem la revedere. Simt aceşti douăzeci şi cinci de ani în oasele mele, şi chiar şi în sufletul meu.”
Printre invitaţii de onoare de-a lungul emisiunilor din acest ultim sezon s-au numărat: John Travolta, Don Johnson, Paul Simon şi chiar fostul Preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, însoţit de soţia sa, Michelle Obama.
Ultima emisiune Oprah Winfrey Show a fost difuzată în data de 25 mai 2011, în United Center din Chicago, în faţa a 13.000 de spectatori. Celebrităţi participante la show: Aretha Franklin, Tom Cruise, Stevie Wonder, Patti LaBelle, Beyoncé, Tom Hanks, Maria Shriver, Will Smith, Madonna.
Extras din discursul de rămas bun al lui Winfrey:
“I’ve been asked many times during this farewell season, ‘Is ending the show bittersweet?’ Well, I say all sweet. No bitter. And here is why: Many of us have been together for 25 years. We have hooted and hollered together, had our aha! moments, we ugly-cried together and we did our gratitude journals. So I thank you all for your support and your trust in me. I thank you for sharing this yellow brick road of blessings. I thank you for tuning in every day along with your mothers and your sisters and your daughters, your partners, gay and otherwise, your friends and all the husbands who got coaxed into watching Oprah. And I thank you for being as much of a sweet inspiration for me as I’ve tried to be for you. I won’t say goodbye. I’ll just say…until we meet again. To God be the glory.” (Oprah Winfrey)
„Am fost întrebată de multe ori în acest sezon de rămas bun dacă finalul acestuia e dulce-amărui pentru mine. Ei bine, eu spun că e dulce. Nu amar. Și iată de ce: Mulți dintre noi am fost împreună timp de 25 de ani. Am ovaţionat și am strigat împreună, au avut momentele noastre, am râs şi am plâns împreună și am fost recunoscători. Așa că vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul și încrederea pe care aţi avut-o în mine. Vă mulţumesc că am împărtăşit această cale împreună. Vă mulțumesc că ne-aţi urmărit în fiecare zi, împreună cu mamele voastre și surorile și fiicele voastre, cu partenerii voștri, homosexuali sau altfel, prietenii și toți soții care s-au molipsit de Oprah Show. Și vă mulțumesc pentru că m-aţi inspirat, aşa cum am încercat şi eu să vă inspir. Nu vă voi spune la revedere. Voi spune doar … până când ne vom revedea. Slavă lui Dumnezeu.” (traducere Monica Oprișe)
Surse: Wikipedia & www.oprah.com
Monica Oprișe