Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariO săptămână multiculturală, cu seri tematice, la Cluj

O săptămână multiculturală, cu seri tematice, la Cluj

În perioada 28 mai – 4 iunie, Insomnia Café&Bistro va găzdui o săptămână multiculturală cu expoziții și seri tematice. De la ritmuri africane și dansuri braziliene până la arii de operă ucrainene, delicii culinare turcești și povestiri armenești, toate acestea reprezentând culorile unice ale diverselor tradiții etnice.

EthniCity este un proiect despre oameni, despre comunitate, despre multitudinea de culturi care se pot găsi în Cluj și care trebuie să fie sărbătorite. Un proiect de voluntariat care aduce ]mpreună oamenii din diferite comunități etnice și spune povestea lor, sărbătorind împreună tradițiile și cultura.
Inițiativa aparţine Asociației “BLANĂ!” împreună cu elevii voluntari ai clubului “IMPACȚIIII” din cadrul Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” şi se adresează întregii comunități.

Timp de o săptămână, participanții se pot bucura de aspectele artistice, educative și experimentale pe care persoanele minunate care iau parte la acest eveniment vor să le împărtășească cu comunitatea clujeană.

„Singurul mod de a conviețui în armonie este prin informare, împărtășire și respect. Acesta este unul din aspectele mari pe care proiectul EthniCity vrea să le promoveze”. (Anda Culişir, coordonatorul evenimentului).

Alături de serile culturale, pe parcursul întregiisăptămâni multiculturale, va fi prezentată și o expoziție de artă care combină tradiționalul cu digitalul. O serie de instalații artistice precum: Cabinet of Stories, care conține diferite istorisiri multiculturale strâns legate de un obiect reprezentativ și Cultural Visions, o viziune proaspătă a elementelor culturale prezente în eveniment, create de artiștii din Comunitatea 156 a Liceului de Arte Vizuale “Romulus Ladea”.

Participanții pot să admire cultura ucraineană prin lentila unei fotografe ucrainene şi pot descoperii diferite opere de artă digitale sau să se plimbe pe străzile marilor orașe ale lumii cu ajutorul senzorilor de mișcare și a dispozitivelor de realitate virtuală.

„Biodiversitate în jungla de asfalt, cultură și sentimente, eu simt că acestea sunt bazele proiectului EthniCity.” (Silviu Adămuţă, voluntar)

De când am început să lucrăm la acest proiect am ajuns să înțeleg că în acest oraș există oameni minunați si diferiți care, dacă m-au făcut pe mine să fiu curioasă despre cultura lor, sigur îi vor face și pe alţii.” (Denisa Ciobanu, voluntar)

Pregătirea sptămânii multiculturale EthniCity, la Cluj-Napoca a început în toamna anului trecut. De atunci, elevii voluntari în cadrul proiectului au dezbătut idei, au identificat locul pentru desfăşurare şi au stabilit culturile care sunt reprezentate la acest eveniment.

Mai Multe

More article