Poveşti de binePoveşti cu mâncareO alegere importantă: ceaiul negru sau cafeaua?

O alegere importantă: ceaiul negru sau cafeaua?

Răspunsul întrebării care uneori ne pune în dificultate atunci când trebuie să alegem una din cele două variante se bazează în special pe ceea ce știm în legătură cu cafeina – substanța care uneori ne face bine, iar alteori nu. Atât ceaiul cât și cafeaua conțin o cantitate mai mică sau mai mare de cafeină care variază în funcție de modul de preparare a băuturii sau în funcție de soiul plantelor folosite în acest scop. Dacă o cană de ceai negru este mai sănătoasă decât o cană de cafea sau invers, veți afla în continuare.

Obiceiul englezilor de a bea ceaiul la ora 5 este cunoscut în întreaga lume. Noi, preferăm cafeaua de dimineață. Indiferent de alegerea făcută, ambele băuturi ne dau energie, ne stimulează atenția și ne îmbunătățesc timpii de reacție în diferite cazuri. Cu toate acestea, cafeina din ceai sau cafea aproape că nu are nicio influență asupra capacității noastre de memorare sau de decizie.

Cu siguranță fiecare dintre noi cunoaștem persoane care preferă să înceapă ziua cu o cană de ceai negru sau persoane care aleg întotdeauna cafeaua. Numeroase studii arată că efectul cafeinei este potențat de un aminoacid (teanina) care se regăsește doar în ceai. Chiar dacă concentrația cafeinei din această băutură este mai mică decât cea din cafea, în unele cazuri ceaiul negru, prin combinația cafeinei cu teanina, poate fi un stimulent mai puternic. De aceea, unele persoane preferă ceaiul în locul cafelei prin simplul fapt că se simt mai energici după ce îl consumă.

Odată ce am ales o băutură cu cafeină este important de reținut timpul în care această substanță continuă să rămână în corpul nostru. După aproximativ 5 ore, jumătate din cantitatea de cafeină ingerată încă va fi prezentă în organism, iar după 10 ore, aproximativ un sfert. Având în vedere acest considerent, se poate aprecia până în ce moment al zilei putem bea una din cele două băuturi, fără să ne influențeze negativ somnul. Bineînțeles, există și excepții de la această regulă.

Pe lângă alegerile personale pe care consumatorii le fac, între ceaiul negru și cafea există o diferență care ne influențează zâmbetul. Mai exact, una din cele două băuturi pătează dantura mai tare decât cealaltă. Este vorba de ceaiul negru. Studiile au arătat că deși ambele produse determină apariția petelor pe suprafața dinților, în cazul ceaiului negru acestea sunt mai accentuate. Totuși, consumul moderat și o bună igienă orală ne pot proteja de efectele nedorite.

În ceea ce privește efectele benefice ale ceaiului negru sau ale cafelei, trebuie precizat că ambele conțin polifenoli. Aceste substanțe de origine vegetală contribuie la buna funcționare a organismului nostru. Cu toate acestea, consumul în exces poate provoca anumite dereglări, iar în unele cazuri nu este recomandată cafeina în dieta obișnuită.

În concluzie, indiferent de alegerea făcută, fie că este vorba de ceai negru sau cafea, important este consumul cu moderație. Chiar dacă ceaiul are o concentrație mai mică de cafeină, nu este surprinzător că unele persoane îl preferă în locul cafelei de dimineață. Totodată poate fi o opțiune bună pentru cei care vor să reducă cafeina din dietă, având în vedere că acest lucru trebuie făcut treptat. Dacă luăm în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele consumului de ceai negru sau cafea, rămâne doar să decidem care din cele două băuturi este preferata noastră.

Mai Multe

More article