Poveşti de călătoriePoveşti din New YorkNew York sub fum şi fără oxigen

New York sub fum şi fără oxigen

Ceea ce ar fi trebuit să fie o zi senină de vară la New York, s-a transformat într-un peisaj apocaliptic. La pranz, oraşul parea colorat de un  filtru portocaliu, dar nu era un truc fotografic, ci o patură densă de fum care a învăluit zgârie-norii, s-a întins pe străzi, a acoperit copacii şi parcurile. Soarele abia se întrevedea pe cer, ca o biluţă mică de culoarea bronzului.

Un miros strident de lemn ars a umplut străzile, clădirile şi parcurile. După 10 minute de stat pe stradă, ochii usturau, gâtul era iritat, iar respiraţia devenea dificilă.

Nina Kantcheva

Ce se întâmplă? Ard milioane de hectare de pădure în Canada, peste 3.3 milioane de hectare de pădure au ars deja. Este sezon de incendii, care durează din aprilie până în septembrie, în fiecare an, însă în anul acesta incendiile sunt de o intensitate şi un număr fără precedent, posibil conturând cel mai intens sezon de focuri din istorie.

Provincia Quebec este cea mai tare lovită, cu 154 de incendii înregistrate deja. Sunt 423 incendii active în toată Canada, iar 246 din ele sunt necontrolate.

Indexul de calitate a aerului a ajuns la peste 400, miercuri după-masa, conform IQAir, o companie care monitorizează calitatea aerului. Pentru referinţă, un index de sub 50 este adecvat sănătăţii oamenilor.

Aerul a atins cote de poluare periculoase pentru sănătatea oamenilor, fumul de la acest fel de incendii fiind asociat cu rate mărite de accidente vasculare, atacuri de cord, atacuri de astm şi alte probleme grave respiratorii.

Oficialii au sfătuit cetaţenii să stea înăuntru şi să se abţină de la activităţi fizice în aer liber.

Cum se produc aceste incendii în natură? Totul poate porni de la un copac lovit de fulger ori de la activitate umană. De exemplu, un excursionist care aruncă o ţigară aprinsă pe jos fără a urmări dacă s-a stins cu adevărat sau a aprins un foc pe care nu s-a străduit să-l mai stingă.

Aerul cu temperatură ridicată, solul şi vegetaţia uscate, alimentează focul care se transformă într-un incendiu greu de stăvilit. Schimbările climatice joacă un rol important la extinderea acestui tip de fenomene, deoarece exacerbează perioadele de secetă prelungită.

Canada a avut cea mai uscată lună aprilie înregistrată vreodată.

Prognoza este în continuare cumplită, din cauza unei combinaţii de secetă fără precedent şi previziuni de temperaturi neobişnuit de înalte.

Dacă prognoza se adevereşte, acest episod se va repeta, cine stie de câte ori, în această vară. Până atunci, însă, newyork-ezii trebuie să mai îndure câteva zile sub pătura portocalie de aer toxic.

Foto credit: Nina Kantcheva

Mai Multe

More article