Poveşti din ClujMuzeul iluziilor - locul unde magia este explicată prin stiință

Muzeul iluziilor – locul unde magia este explicată prin stiință

Când eram mici visam să înțelegem trucurile pe care le vedeam în spectacolele de magie de care eram fascinați. Ei bine, zilele acestea avem ocazia să participăm la un tur de magie explicat prin intermediul științei. Puteți testa experiența unor iluzii optice până pe data de 6 august, în incinta Cinema Dacia din Cluj-Napoca, locul unde se află Muzeul Iluziilor.

Magia este de fapt o neștiință

I-am trecut pragul acestui muzeu, eu și o mulțime de copii, părinți, bunici și curioși. Încă de la început îți captează atenția o mare de oglinzi deformate…exact cum îmi imaginam că este lumea în care a intrat Alice în Țara Minunilor. Oglinzi în care m-am văzut gigant, cu chipul sau corpul deformat și fără să utilizez o aplicație a telefonului mobil. Un mediu care te transportă direct în copilărie, mai exact în acel moment în care adori să te strâmbi în fața fiecărei oglinzi pe care o găsești.

Acestea și nu numai, au fost special concepute pentru Muzeul Iluziilor…primul muzeu interactiv și mobil care face turul marilor orașe din România.

Voința, simțirea și gândirea – cele trei elemente de bază pe care se bazează muzeul mobil al iluziilor.

Totul începe cu o explicație științifică ale iluziilor optice pe care le vedem destul de des în spectacolele de magie, ale mentaliștilor și mai nou, în filmele cu magicieni. Încă de la începerea explicațiilor, copiii erau fascinați de modul în care un cilindru coboară pe un plan înclinat iar un dublu con urcă…și nu, nu era făcut nimic cu puterea minții lui Adrian  Filpișan, unul dintre inițiatorii acestui muzeu.

„Magia este defapt o neștiință. În spatele muzeului iluziilor, de fapt, e tot dorința de a atrage părinți, copii spre știință. În Europa sunt puține muzee cu tematica strictă a iluziilor optice și mecanice. Ne bucurăm că am reușit să pornim ideea Muzeului Iluziilor, pe care dorim să îl creștem constant în măsura spațiilor pe care le găsim.” – Adrian Filpișan

Pregătirea acestui proiect durează de mai bine de un an, timp în care majoritatea exponatelor au fost create special pentru acest Muzeu al Iluziilor. În prezent, fiind la primele apariții, muzeul deține doar 3 zone importante, cea cu oglinzi deformate în care ne putem vedea în diferite ipostaze, partea de experimente interactive și partea de tablouri cu iluzii optice, unde ne punem mintea să gândească.

„Aducem în atenția copiilor și a părinților fenomene fizice, optice, mecanice, dintre care unele pot apărea în spectacolele de magie. Totul se bazează pe interactivitatea și puterea minții copiilor…căci noi dorim să adăugăm încă un strop de curaj în sufletele lor cu ajutorul acestor experimente, precum este și gaura neagră sau vortex-ul, locul unde putem testa cu ușurință urechea noastră internă.” 

„Încercăm să facem lucruri inedite, în aceeași măsură și educaționale dar și pașnice… deci totul să se desfășoare într-un ritm normal. Astăzi  copii sunt trași de senzațional, de aceea încercăm să păstrăm aici un echilibru, unul care să ducă și spre știință și spre distracție și totul să fie potrivit vârstei lor.”

Odată intrați pe poarta muzeului, atenția vă este captată de hologramele, iluziile optice, de theremin, primul instrument muzical electronic, patul de cuie și oglinzile deformate care ne arată cât de fascinantă și atrăgătoare este știința.

 

Mai Multe

More article