Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariMelinda Major - SCULPTORUL de suflete

Melinda Major – SCULPTORUL de suflete

Persoane ce inspiră

Anii de școală.

Cine nu și-i mai amintește?!

Plini de năzbâtii, mereu puși pe șotii, îmbibați de experiențe care au contribuit într-un anume fel, la dezvoltarea noastră.

Amintirile ce conturează perioada anilor de școală, nu sunt neapărat cunoștințele predate de profesori, ci, mai degrabă, schimbul de energii dintre noi și colegi sau noi și cadrele didactice avute.

Dacă, pentru unii școala, a însemnat un spațiu de închegare al relațiilor, pentru alții, a fost un loc de consolidare a tăriei caracterului, a descoperirii puterii de a-ți susține verticalitatea personalității, în fața bullying-ului venit din partea celor mai mari sau a colegilor ce găseau mereu câte-o hibă. Școala, locul de etalare a unor ținute, cu coridoarele pline de fete și băieți ce de abia așteptau să audă clopoțelul pentru a ieși în pauzele ce, adesea, erau mai interesante decât orele de la clasă.

Dar, cum ar fi fost să participi la ore la care timpul trece plăcut și repede?!

După zarva de la intrarea în clasă, se făcu o liniște totală…

Cu cartea și caietul pregătite pe bancă, cei mici o priveau atent știind că, și de data aceasta, urma o zi cu lucruri interesante de descoperit. Când începea să vorbească, întreaga realitate devenea mai bună, făcându-i să imerseze într-o lume a posibilităților, unde imaginația și creativitatea, puteau transforma momentul următor.

Ținuta feminină, clasică, mereu asortată cu o eșarfă sau o bijuterie șic, în combinație cu fermitatea și siguranța a ceea ce avea de făcut, îți capta atenția și nu te lăsa să o scapi din ochi. 

Dacă ajungi să o cunoști, devii mai bogat…

La 65 de ani, aspectul său fizic este impecabil, cu un tonus ce pare al unei puștoaice, energia debordantă, mereu pozitivă și cu dorința de a trăi profund fiecare clipă, o găsești mereu făcând câte ceva-fie este plină de vopseluri pe mâini de la ultimele creații artistice, fie e prin clasă suită pe-un scaun, atârnând tot soiul de lucrări ale elevilor, fie își ia ghiozdanul și pleacă în vreo drumeție în munți, dar, niciodată plictisită, tristă și fără chef.

| ‚simt uneori, că nu am atâta vreme să dau altora ceea ce am acumulat, pentru a putea duce asta mai departe viitoarelor generații’Melinda Major

Melinda Major, învățătoarea ce a dovedit prin fiecare acțiune, că, de fapt, profesia ei, nu este doar locul în care merge pentru a fi răsplătită financiar, ci, o vocație cu care a fost înzestrată de Univers, prin care a sculptat ani la rândul, sute de suflete, făcându-le mai bune, mai încrezătoare și pregătite cu unelte necesare pentru a-și croi drumul. Ea este exemplul cum, lucruri minunate, despre care poate mulți nu știu, se pot întâmpla în sistemul de învățământ, atunci când profesia se dovedește a fi vocație.

Anthony Robbins, autorul ce a influențat milioane de vieți prin preluarea controlului asupra acțiunilor sale, în a sa carte Trezește Uriașul din tine, evidențiază cât de necesar este ca un imbold, cineva sau ceva, să te stimuleze și să te pună pe făgașul grandorii existenței tale.

| ‚eu cred cu adevărat că noi toți avem un uriaș adormit în interiorul nostru. Fiecare dintre noi avem un talent, un dar, propria fărâmă de geniu care așteaptă pur și simplu să fie fructificată.’  – Anthony Robbins

Și, Melinda Major asta face. Trezește uriașii din toți copiii ce au un potențial pe care ei sau părinții lor sau chiar alte cadre didactice, nu îl văd momentan.

Zilele ei se desfășoară în mod alert și cu o ritmicitate amețitoare, prin asta, arătând pofta ei de viață.

În prima parte a zilei, la școală, în unele după-mese, o găsești printre copii, la fundația cu care colaborează de atâția ani, alteori predând studenților online, iar, când timpul îi permite, e hoinară prin vreo țară străină sau la pas prin munții și peșterile din România.

Emană sănătate fizică și mentală, face sport, are o alimentație echilibrată și rucsacul ei e mereu plin de cărți și jocuri creative.

 De-a lungul călătoriilor, a înțeles că apreciază ospitalitatea și simplitatea unor gesturi călduroase, încrederea pe care niște persoane străine ți-o oferă, Georgia fiind locul ce a cucerit-o prin observarea calmității cetățenilor în situații imprevizibile și de impas, această țară păstrând și acum valorea familiei în ritualurile cotidiene.

Acolo, au impresionat-o și cunoștințele băștinașilor despre diversele locuri, remarcând respectul cetățenilor pentru propriile origini.

Pașii ei, au trecut granița de 11 ori în America, o dată în India, dar experiența călătoriei o face să iubească tot mai mult simplitatea, preferând să viziteze mai degrabă Mediașul, decât Dubaiul.

|‚După unele călătorii, întoarsă acasă, m-am așezat pe prisma casei mele și am pupat-o. ’– Melinda Major

Indiferent că e învățător sau pasager, călător, această persoană vede dincolo de aparență și învelișul uman, până în profunditatea sufletului persoanelor cu care interacționează.

În procesul didactic, pune accentul pe diversitatea și unicitatea caracterelor și personalității fiecăruia, făcându-i să se simtă bine pentru că sunt minunați în unicitatea lor.

|‚…să luăm copiii cu iubire și atașament, asta să facem noi, profesorii secolului XXI. Elevii acestor zile au nevoie de inteligența noastră emoțională, mult mai mult decât de cunoștințele pe care le transmitem. Comunismul mi-a produs suferința lipsei de a-mi exprima părerea și personalitatea, îmi doresc să nu ajungem iar la asta.Melinda Major

Un om complex, ce radiază lumină, pentru care bucuriile precum prânzul luat în familie, excursiile în munți, ce o fac să își autodepășească limitele și îi oferă libertatea personală mult dorită, vizitarea unor orașe tradiționale, o fac să devină una dintre poveștile care merită împărtășite.

V-am făcut să vă doriți să o cunoașteți?!

Dacă asta nu se va întâmpla, poate, povestea ei, inspiră la a trăi cu mai mult entuziasm, viziune, empatie și mai multă energie.

Până data viitoare, gânduri senine, că așa vă șade bine.

Gyorgydeak Patricia©

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article