Mănăstirea Sfântul Vasile Cel Mare din Someșul Cald
,,Dumnezeu atunci când a creat locurile frumoase de pe acest pământ, plajele, munții, cascadele etc. nu le-a creat doar pentru unii, iar pentru alții nu. El le-a creat în aceeași măsură pentru noi toți. Nu s-a gândit, tu poți să stai pe plajele lumii, tu nu poți, tu poți să vezi lucrurile frumoase de pe pământ, tu nu poți. Dacă Dumnezeu le-a creat pentru noi toți, atunci cine sau ce ne împiedică să ajungem la ele?” – Cristian Fertea
Județul Cluj se bucură de o mulțime de împrejurimi care par a fi rupte dintr-un colț de rai. Fie că ne referim la lacurile din împrejurimi sau la zonele muntoase care oferă privitorului peisaje spectaculoase, atunci când vrei să evadezi din rutină ai posibilitatea de a te bucura de tot ceea ce are lumea aceasta mai frumos de oferit, chiar și la doar jumătate de oră depărtare de inima orașului.
Drumul dinspre Cluj spre stațiunea montană Mărișel trece prin satul Someșul Cald. În acest sat există și un lac de acumulare cu același nume. Drumul spre Someșul Cald te poartă inițial pe sub coroanele unor copaci aplecați peste marginea drumului, uniți parcă într-o îmbrățișare care îți urează Bun Venit în ceea ce urmează a fi un basm al peisajelor. Imediat după ce ai ajuns în zona barajului, drumul îți poartă privirea de pe partea stangă cu dealuri spre partea dreaptă cu munte, cele două fiind despărțite de frumosul lac care tăcut, stă martor călătoriei tale și ogindește atât albastrul cerului cât și splendoarea viselor tale.
Undeva pe la jumătatea satului, de la drumul principal la stânga, apare un drum îngust și ușor abrupt, care are la bază o troiță și un indicator care anunță faptul că drumul te va duce la Mănăstirea Sfântul Vasile Cel Mare. O iei la stânga, urci drumul de la marginea pădurii, ajungi în zona de vârf și simți cum ți se taie răsuflarea…
Ai ajuns în locul în care cerul se unește cu pământul. Locul în care Dumnezeu a unit toate frumusețile pe care le-a dat lumii, iar omul a sălășluit un locaș în care fiecare poate să mulțumească, dar și să ceară… Biserica.
Situată pe un platou înalt, din curtea mănăstirii se pot vedea vârfurile munților care se pierd în norii cerului, lacul Someșul Cald, o mică parte a Clujului, iar cei puțin mai curajoși, într-un moment de liniște, își pot vedea adâncul sufletului, așa cum este el în forma cea mai pură, pentru că atunci când ajungi la Mănăstire, simți că te întâlnești cu Dumnezeu.
Ocolind Mănăstirea, ajungi în zona unui foișor. Acolo pe timp de vară se organizează diverse slujbe, însă în afara programului bisericesc, oaspeților le este permisă șederea în acest spațiu.
Mănăstirea are și o gospodărie proprie, îngrijită atent de maici, gospodărie care întregește peisajul de basm cu o viță de vie care coboară din spatele chiliilor pe panta abruptă a muntelui.
Obștea Mănăstirii Sfântul Vasile Cel Mare este formată din măicuțe și este condusă de maica stareță Maria Vulcu. Duhovnicul Mănăstirii este părintele Dan Popovici.
Dacă Dumnezeu a făcut lumea aceasta pentru a ne bucura fiecare de ea în mod egal, iar omul a clădit locașuri splendide pentru a-I mulțumi Lui, aș spune că Mănăstirea Sfântul Vasile Cel Mare este locul în care omul își poate aminti că Îl poate întâlni pe Dumnezeu în fiecare lucru de care se înconjoară.
Așadar, următoarea dată când vrei să îți petreci timpul în aer liber și cauți un loc care să te inspire, să îți aducă liniște și poftă de viață, ține cont de faptul că la jumătate de oră de mers cu mașina există un colț de rai care te așteaptă să îl descoperi.
- O țară mândră, la fel ca inimile ce s-au născut în ea. La Mulți Ani, România! - 1 dec. 2022
- FSPAC salvează o viață. Povestea mișcării FSPACallTogether - 27 nov. 2022
- Laptele magic din judeţul Cluj - 14 sept. 2022