Poveşti din ClujLet`s Do It Cluj 2018 - număr record de voluntari! Felicitări!

Let`s Do It Cluj 2018 – număr record de voluntari! Felicitări!

Ne-am împărtășit entuziasmul, zâmbetul, emoția, prietenia, ne-am bucurat de ploaia venită și de poveștile de la ceaunul pregătit de Roata Făget. Oamenii harnici și serioși au făcut să se întâmple Ziua de curățenie 2018! Împreună am curățat drumul Sfântul Ioan și Făgetul Clujului, zonă cartată de echipa Let’s do it Cluj! Vă mulțumim și aplaudăm!
 Așa scria Laura Macovei, coordonator Let’s do it Romania Cluj, la finalul zilei de 15 septembrie, ziua în care toți oamenii de bine au contribuit la curățarea spațiilro verzi, de gunoaiele lăsate la întâmplare.
Apoi, am luat legătura cu Laura și am aflat mult mai multe și mai de suflet, de la ea.
Lumea voluntarilor e o lume cu speranță, iar acest eveniment de amploare care se desfășoară la nivel național mă ajută să am încredere că vom trăi curând într-un mediu curat și îngrijit. 
 Anul acesta sunt fericită să spun că totul a decurs așa cum îmi doream. Am avut alături oameni minunați din partea autorităților, companiilor și voluntari din echipa de organizare județeană. Am muncit mult, am pus suflet, am făcut pachețele noaptea și mergeam la munca ziua, dar a meritat!
 

 

E frumos să vezi cum tot mai mulți cetățeni încep să se familiarizeze cu situația deșeurilor. Anul acesta am avut un număr record de voluntari în județul Cluj, aproximativ 12000.  Practic, 2% din populația județului Cluj a fost prezentă. Am așteptat mai mulți, am sperat la 5%, dar e un semn pozitiv că au venit. Cel mai frumos a fost că la acțiune au venit părinții cu copiii. Au adunat și cei mici. S-au mai strâmbat ei când au găsit gunoaiele, dar au adunat, au urmat exemplul părinților și au transformat totul în distracție. 

Nu e simplu să organizezi un eveniment de o așa mare anvergură, dar e frumos. Am dat mii de telefoane, în 13 septembrie, cu 2 zile înaintea evenimentului. Așa s-a încins telefonul încât a căzut folia de protecție de pe ecran:). Aveam emoții și ne întrebam cum vor reacționa cetățenii când le vom comunica dorința noastră de colectare a ambalajelor în vederea reciclării, separat de acele deșeuri găsite în natură și care nu prea au vreo șansa de a fi  trimise la reciclat. 

Anul acesta, pentru prima oară, în campania națională de curățare, am adunat selectiv deșeurile și a fost și mai complicat. 

Cum s-ar putea face ca deșeurile să nu mai fie aruncate în natură și, mai mult de-atâta, să fie colectate separat?
În primul rând e important să nu mai aruncăm gunoaiele în natură, iar aici nu vorbim doar de un ambalaje, ci și de debarcarea molozurilor din constructii sau ascunderea canapelelor după tufe și copaci.
Cum putem conștientiza cetățenii cât de importantă e păstrarea unui mediu curat?
În primul rând este necesar să înțelegem de ce se aruncă. Poate nu se știe faptul că oricine poate solicita firmele de salubritate să intervină cu  mașina pentru deșeuri voluminoase (mobilier sau resturi din construcții). Oamenii nu știu pur și simplu ce să facă cu ele sau, și mai grav, nu le pasă. Necunoașterea se soluționează prin informare, dar nepăsarea e mult mai greu de tratat.
Ce putem face ca cetățenii să sorteze deșeurile?
 Conștientizarea e primul pas. E necesar să sortăm deșeurile încă din casă. Instrumentele administrative de colectare din localități trebuie să fie facil de accesat, iar asta va asigura buna funcționare a sistemului de colectare. De asemenea, ar trebui publicate periodic materiale informative prin care cetățenii să fie încurajați  să continue sortarea deșeurilor pe termen lung.
Foto credit: Photo to Remember / Magda Creosteanu 

Mai Multe

More article