Și crucea ei poate fi văzută din orice unghi al Clujului….
Este, de departe, reperul cel mai bun când vine vorba de orientarea în municipiul Cluj-Napoca. Nu doar un punct important, ci și martorul ultimilor 665 de ani de zbucium istoric.
Biserica romano-catolică, Sf. Mihail, construită în stil gotic între anii 1350-1437, a fost ridicată pe locul capele Sf Iacob. Totul a început după ce regele Carol Robert de Anjou a acordat Clujului o serie de privilegii, printre care se număra și dreptul de a-și alege preotul. Enoriașii au decis să construiască o biserică parohială, iar locul acordat, pe atunci terenul unui fost cimitir, a început să prindă contur. La acele vremuri, se preconiza că, ajutând la ridicarea unor lăcașuri de cult, ți se iartă păcatele, prin urmare, donațiile nu au întârziat să apară.
În proiectul inițial, biserica avea două turnuri, dar s-a finalizat doar unul, care, la rândul său, a fost refăcut după nenumărați ani de degradări și un cutremur care i-a fost fatal. Astfel s-a reconstruit turnul în stil neogotic cu ceas, în anul 1860, devenind cel mai mare turn al unei biserici din România.
Vorbim despre un Ardeal lăsat, luat și revendicat, iar cum tumultul vremii aducea schimbări de proporții, biserica nu a fost lipsită de ele. Astfel, zidurile mari de piatră au găzduit mai multe confesiuni religioase, trecând de la luterani, la calviniști, apoi la unitarieni, iar după mai bine de 150 de ani, a revenit la confesiunea mamă, catolicismul, în perioada căruia a îmbrăcat straie noi. Măestria restaurării în stil baroc a lăcașului de cult se datorează unor artiști pe nume Johannes Nachtigall și Anton Schuchbauer.
Sfântul Mihail, ocrotitorul acestei biserici, dăinuie pe sculptura de la intrare, el fiind și pe stema Sfântului Imperiu Roman, cea a Regatului Boemiei și a Regatului Ungar, semn că amprenta timpului te întâmpină încă de la intrare.
Din frescă am mai rămas puțin, dar orga, amvonul și înalții stâlpi de susținere compensează lipsei de înșiruiri în culoare. Nu este niciodată goală, căci oamenii simt nevoia de liniște, iar zumzetul orașului abia că pătrunde prin pietrele grele și reci. Nici lumina nu deranjează credincioșii sau simpli vizitatori, căci îi este permis să intre doar prin imensele si splendidele vitralii. Dau viață unor scene biblice emblematice pentru viața creștinească, iar culoarea pregnantă îți dă senzația că timpul e captiv în sticla lor doar pentru ca tu să poţi trece prin fața momentelor vii. Încă de la primi pași, altarul deschis te îmbie să intri cu mai mult curaj, iar cu cât te apropii mai mult, cu atât te afunzi în liniște.
Tur de interior, VIDEO, AICI
În interiorul Bisericii Sf Mihail din Cluj Napoca au fost schimbate destine importante pentru istorie. Aici a fost botezat Matia Corvin, trimișii împăratului Ferdinand I au primit însemnele regale din partea reginei Izabella, iar principii Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory ai Transilvaniei au fost investiți în funcțiile lor.
Datorită acestei impozante arhitecturi, au apărut și două dintre obiectivele principale care fac deliciul vizitatorilor din Cluj. Statuia lui Matei Corvin și strada în oglindă, Iuliu Maniu.
- Madridul și cum m-a cucerit el - 11 sept. 2019
- Și Moșul mai greșește….ghetuțele - 18 dec. 2018
- Cum se schimbă iubirea odată cu aplicațiile de întâlniri - 30 nov. 2018