Other web storiesLa pas prin Țara Mea, pe Via Transilvanica

La pas prin Țara Mea, pe Via Transilvanica

Orice călătorie începe cu un prim pas-unii dintre ei sunt mai stângaci, timizi sau plini de ezitare, alții sunt plini de avânt și fermitate, mereu, în funcție de starea și evenimentul către care aceștia se îndreaptă. Cutezanța oricărei trăiri stă în dorința de a porni în experimentare, indiferent de intemperiile și provocările ce pot surprinde călătorul.

Depășise mai mult de 27 de pași și simțea că drumul acesta este mai lung și cu muuult diferit, atât prin traseul ce urma, cât și prin natura experienței ce avea să devină o amintire cu un zâmbet ștrengar.

Soarele îi mângâia chipul, iar aerul rece, proaspăt al munților, îl făcea să fie tot mai prezent.

Simțea un amestec de sentimente, de la mulțumire, bucurie, entuziasm, până la satisfacție, uimire, mândrie-în cel mai curat mod, și adorație.

Era doar el și zgomotul pasului său, pe VIA TRANSILVANICAdrumul creat din dorința de a uni ce e mai frumos, din cei mai frumoși oameni.

|CĂLĂTORIA NU ESTE NICIODATĂ O CHESTIUNE DE BANI, CI DE CURAJ-Paolo Coelho

Se spune prin popor că dacă dorințele pe care le ai, nu te sperie măcar un pic, înseamnă că ele nu sunt suficient de mari, pentru potențialul cu care tu ai venit pe această lume.

Se pare că și cei de la TĂȘULEASA SOCIAL cunoșteau aceste vorbe, atunci când gândul li s-a îndreptat spre un vis mai mare decât puterile lor, dar suficient de grandios, astfel încât să îi sperie și să îi facă să se întrebe dacă ideea lor nu este doar o himeră temporară sau un semn că sunt pe drumul cel bun al destinului lor.

TĂȘULEASA SOCIAL, inițial creată ca școală a voluntariatului, cu locația în peisajele mirifice din județul Bistrița-Năsăud, realizează acțiuni ce arată iubirea și aprecierea față de întreaga țară, dovadă fiind și proiectul-ambasador al lor-VIA TRANSILVANICA.

Pe wishlist-ul meu se afla demult, pe lângă visurile ce îmi dădeau fiori doar gândindu-mă, o dorință modestă- aceea de a ajunge să plantez un copac și de a-mi simți mâinile în pământul moale, dornic să primească răsadul pe care eram gata să îl plantez.

2022 a fost anul materializării dorinței, prin organizarea evenimentului de împădurire de la Tritenii de Jos, a celor de la Tășuleasa, la care am luat parte.  Aici, pe lângă bucuria plantării, i-am întâlnit pe ALIN UȘERIU, președintele asociației,  împreună cu TIBI UȘERIU, ultramaratonist și autor- atât al vieții, cât și al cărții sale, și pe simpatica ANA SZEKELY, director executiv al asociației Tășuleasa. Un trio de vizionari ce formează o echipă trainică, de succes, asta, simțindu-se prin toate proiectele desfășurate.

| NU URMA UNDE TE POATE DUCE POTECA.  DU-TE ÎN SCHIMB UNDE NU ESTE NICIO POTECĂ ȘI LASĂ O CĂRARE– Ralph W.Emerson

Via Transilvanica

Zis și făcut.

Au luat-o pe poteci create din suflet și mai au încă puțin până să reușească să lase în urmă o cărare- și…încă ce cărare !

O cărare de aproape 1400 de km, ce trece prin 10 județe, străbătând țara din Nord, de la Putna, până în S, la Drobeta-Turnu Severin.

Era nevoie de un traseu ca acesta, care să ne reamintească de diversitatea și unicitatea multitudinii peisajelor întâlnite într-o țară atât de iubită de Univers.

Pentru că dorea ca noi să fim parte din natură și nu două entități separate, Alin, împreună cu echipa, a scris istorie, făcând o cărare pe care vom putea păși fără a ne rătăci.

Nu doar visul meu s-a materializat, ci și al Anei, aceasta reușind împreună cu echipa, să scrie GHIDUL DRUMEȚULUI, cartea pe care Ana o avea demult pe wishlist-ul său. Deci, uimirea peisajelor și a locurilor întâlnite nu îi va face pe drumeți să deraieze de la traseul marcat și specificat în ghid, decât printr-un melanj vizual de frumuseți autohtone.

Așadar, multe visuri realizate în această perioadă și în acest an, toate având o energie bună, creativă.

VIA TRANSILVANICA, un simbol al APROPIERII-de noi înșine, de rădăcini, de natură, dar și de ceilalți, mai are ultimii 300 de km pentru a fi finalizată.

Ineditul vine și din faptul că, la licitația ce va avea loc, se vor putea cumpăra acei ultimi kilometri, făcându-le în acest mod, o surpriză pe viață celor dragi. Cât de fain e să poți zice că ai un kilometru de Via Transilvanica !

Deși este un traseu de drumeții á la long, acesta a fost atent și creativ marcat cu borne de andezit realizate manual, păstrând elementele specifice zonelor în care au fost montate, așa că, fiecare bornă va fi un prilej de admirație, gratitudine și de luat o pauză, la fiecare kilometru atins.

Din tot traseul stabilit, Banatul Montan beneficiază de cel mai lung traseu, acesta însumând o distanță de aproape 260 de km.

|Indiferent de scopul pentru care veți alege să parcurgeți VIA TRANSILVANICA, pașii voștri vă vor face să conștientizați, de cât de puține lucruri avem nevoie pentru a fi cu adevărat fericiți-un rucsac, câteva haine, foarte puțină mâncare și echipamentul necesar călătoriei. Pentru mine, asta înseamnă fericirea-libertatea de a fi.-Ana Szekely

| CĂLĂTORIILE-TE LASĂ FĂRĂ CUVINTE, APOI TE TRANSFORMĂ ÎN POVESTITOR– Ibn Battuta

Drumul parcurs ne va face să împărtășim, să ne autodepășim limite și să construim un scut de anduranță, prin turismul activ ce ne deschide posibilități infinite de autocunoaștere, socializare și experimentare.

Această experiență va avea o semnificație diferită pentru fiecare drumeț, dar un aspect este cert, VIA TRANSILVANICA va fi un prilej de a duce mai departe, prin poveștile noastre, îndrăzneala unora ce au crezut că se poate și, au și putut.

Până data viitoare, gânduri senine și pași fericiți, pe drumul care unește.

Gyorgydeak Patricia©

Ultimele postari ale lui Patricia Gyorgydeak (vezi toate)

Mai Multe

More article