Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariLA MULTI ANI, MARIA ! Sau 10 lucruri interesante despre Maria

LA MULTI ANI, MARIA ! Sau 10 lucruri interesante despre Maria

Sunt sute de milioane de persoane cu numele Maria ( sau derivat al acestuia) în lume și peste 2,2 milioane în România.

  1. Sfânta Maria se sărbătorește în data de 8 sptembrie ( data nașterii Sfintei Fecioare Maria ) și se omagiază în 15 august ( data morții acesteia). De aceea, spuneți „La mulți ani” tuturor Mariilor din viața voastră doar în data de 8 septembrie.
  2. Lumea și istoria celebrează multe Marii Ele sunt prezente și iubite, fie că sunt regine, sfinte, mame, bunici, surori, soții, intelectuale, femei simple, artiste, inventatoare, sportive, https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria
  3. Sfânta Maria se sărbătoreste de 2,5 miliarde de creștini din întreaga lume.
  4. Numele Maria vine din limba ebraică: cea iubită, cea îndrăgită, acest nume fiind cel mai răspândit şi mai drag nume folosit de credincioşii catolici şi ortodocşi. Sunt celebrați peste 30 de sfinți care poartă și acest nume.
  5. În numerologie, numele Maria are semnificația unei persoane, generoase și care este înzestrată cu o sensibilitate sufletească specială, femeia idealistă și perfecționistă.
  6. Din numele Maria s-au format și multe alte nume derivate ( Mariana, Maricica, Mari, Mărioara, Marița, Mia, Mioara, Mara, etc.) dar și nume pentru bărbați ( Marian, Marin)
  7. Numele Maria este prezent în aproape toate limbile pământului ( engleză Mary, franceză Marie, ebraică Miryam, germană/italiană/spaniolă/portugheză/greacă,etc. Maria )
  8. Tradițiile și obiceiurile populare românești sunt încărcate de superstiții legate de sărbatoarea Sfintei Maria. Iată câteva interesante:
  • Ziua morții Sfintei Fecioare Maria este considerată ca fiind sfârşitul verii şi începutul toamnei, timpul când oile încep să coboare de la munte, începe sezonul nunţilor şi al lucrărilor agricole de toamnă.
  • Tot acum ia sfârşit postul, iar oamenii îşi caută iertarea unii-altora pentru a-şi purifica şi sufletele, nu numai trupul.
  • În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte, iar nerespectarea acestei superstiţii aduce pericole de boală, incendii şi boli pentru cei ce mănâncă gătit la foc în acele zile.
  • Dacă gospodarii satelor lucrează în această zi, recoltele lor vor fi blestemate şi fără roade, vitele li se vor îmbolnăvi iar gospodăria li se va destrama.
  • În această zi mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli şi se mai spune că dacă aprinzi focul – de foc vei pieri.
  • Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei: fetele de măritat pentru un “ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, bărbaţii pentru recolte bogate.
  • O legendă plină de gingăşie spune că Ana, mama Mariei, a rămas “însărcinată” mirosind o floare, iar de atunci ar fi rămas vorba: “copil din flori”.
  • În dimineaţa acestei zile, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere. Apoi, femeile merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor decedate.
  • Ciobanii coboară oile de la munte, barbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispa sau în târnaţul casei.
  • De Sfânta Marie, fetele purtau o plantă numită „năvalnic”, care, se spune că ar avea puterea să aducă peţ
  • Perioada dintre cele doua Sântămării, Sântămaria Mare (15 august) şi Sântămaria Mică (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.
  • Este ziua în care se dă drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.
  • 8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ.
  • Conform tradiţiilor, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite.
  1. Ce-aţi spune să ne formăm şi noi, acum, începând de azi obiceiuri frumoase ? Putem începe acum, aici….

 

 

 

 

 

Mai Multe

More article