Poveşti de călătorieKorcula-Lumbarda, nisipurile Croaţiei. Vacanţă pe cont propriu.

Korcula-Lumbarda, nisipurile Croaţiei. Vacanţă pe cont propriu.

E destul de complicat, atunci când faci rezervare de vacanţă pentru Croaţia, să găseşti o zonă în care să poţi face plajă pe nisip, tot nisip să găseşti şi în apă…ce spun eu complicat, e aproape imposibil.

Ei bine, am eu un secret pe care vi-l împărtăşesc. Este vorba despre Korcula, o insulă în sudul Croaţiei, în zona Lumbarda, care îţi oferă o vacanţă liniştită la Marea Adriatică.

La Korcula poţi ajunge cu avionul sau cu maşina. Trebuie să aterizezi la Dubrovnik. De acolo, după 2 ore de mers cu maşina înspre nord, pe drumuri de coastă, ajungi în orăşelul Orebic, la feribot. Te îmbarci pentru o cursă de 30 de minute, la un preţ modic şi ajungi la Korcula.

 Korcula, vacanţă în Croatia
Korcula, vacanţă în Croatia

Tot la Orebic poţi ajunge şi cu maşina. E un drum de aproximativ 1300 de km care, dacă îl faci cu oprire de-o noapte în Ungaria, nu pare atât de obositor şi e frumos. Taxele de autostradă în Croatia sunt destul de pipărate, însă.

Korcula nu are o suprafaţă mare. Este a şasea cea mai mare insulă croată, însă are un farmec aparte pe care îl vei regăsi mereu printre cele mai frumoase amintiri.

Este un mixt interesant de Veneția, Grecia, Franța și Croația în fiecare imagine de ansamblu asupra micului orăşel Korcula şi a plajei ce-l înconjoară…un amestec de Renascentism, Baroc şi Arhitectură veneţiană.

Aproape fără excepție, clădirile sunt sculptate din piatră locală, veche.

Localnicii Korculei spun că aici s-a născut Marco Polo, au chiar şi un muzeu în cinstea lui.

Muzeul Marco Polo, Korcula
Muzeul Marco Polo, Korcula

 

Korcula este o bijuterie istorică virgină, micul Dubrovnik de care se ştiu bucura şi cei mai înstăriţi oameni de pe Pământ. Este o modă, spune …să vină cu iahturile scupe şi rămână câteva zile în micul port din KorculaNu e de mirare Bill Gates aduce prietenii lui și iahtul lui aici.

Înainte de a vă purta printr-un alt orăşel al insulei Korcula, unul la fel de frumos, dar care ascunde o comoară, vă voi arăta plaja de care ne-am bucurat timp de 8 zile. O plajă îngustă, nu prea aglomerată însă binecuvîntată cu nisip fin şi apă lină.

A fost minunat. Nu am locuit la hotel. În vacanţele pe cont propriu, organizate de mine împreună cu grupul de prieteni (care creşte de la an la an) ne cazăm la vile, la apartamente.

Am găsit un apartament şi două camere la preţ foarte bun în 2013, 45 de euro pe noapte, de familie, 3 adulţi şi un copil. Locul, în schimb a fost unul minunat: nu foarte departe de plajă, dar înconjurat de vie, iar la capătul plataţiilor, la orizont…marea.

La capătul drumului care ducea de la vilă către străduţa îngustă, înainte de a coborî spre mare, străjuia turnul bisericii, iar sunetul clopotelor ne anunţa în fiecare zi slujba de dimineaţa şi cea de la ora 18. După un timp, acel sunet neobişnuit de liniştitor începea să te bucure. Era reperul unei zile pline care se apropia de sfârşit sau al uneia noi, în care să te simţi liber să creezi noi planuri de vacanţă.

 Korcula, vacanţă în Croatia
Korcula, vacanţă în Croatia

O altă comoară pe care o găsiţi în toată insula este viţa de vie. Vinul cel mai apreciat de localnici, dar şi cel cu care se mândresc din tată-n fiu este Grk.

Grk este un soi de struguri cultivat de grecii antici prin anul 500 ÎH pe terenurile nisipoase ale Lumbardiei, pe insula Korcula. Vinul, în variantă alb sau roșu este unul sec, însă deosebit de aromat.

…………………………

Vela Luka

Vela Luka este orașul cel mai mare situat pe insula Korcula. Localizat în partea de vest a insulei, golful a fost amenajat ca port pentru navele mici.

La aproximativ 130 de metri de la nivelul orașului, se poate vizita Vela Spila, o peșteră cu forme eliptice, cu o lungime de 40 de metri și o înălțime de 17.

Pe timul zilei, soarele intră în peșteră prin două mari deschizături create în urma dărâmăturilor din acoperiș. Datorită luminii naturale, săpăturile au fost realizate fără o instalație suplimentară de lumină.

Rezutatele escavărilor au constat în urme ale unor tipuri de ocupații din perioada timpurile a Erelor Neolitic, Bronzului și Fierului.


Nu veţi găsi la Korcula sau în micile localităţi de pe insulă, turism de masă…nu, e doar pentru cunoscători, cum se spune sau pentru grupurile mici care preferă o vacanţă liniştită, la preţuri convenabile şi care să te poarte tandru, cu 100 de ani în urmă.

Buget de vacanță 3 adulți și un copil: 1400 de euro, 8 nopți în Croația, 2 în Ungaria, transport și masă gătită în vilă.

Pont pentru cazare: Mala Postrana 474, 20263 Lumbarda, Korcula, Croatia. Persoană de contact: Dinka -Tel 091.515.9932

 

 

Mai Multe

More article