Kan este cel mai tânăr câine jandarm din Cluj. El urmează să fie omologat, la Sibiu, la fel ca toţi ceilalţi câini de felul lui…adică aflaţi în slujba apărării ţării. Normal că e frumos chiar dacă nu este o linie caracterizată de frumuseţe. Este un ciobănesc german, o rasă specială pentru linia de lucru. Eu aş spune că este şi puţin alintat, având în vedere că e cel mai tânăr câine jandarm din Cluj.
Bogdan Oltean este plutonier major la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi din Cluj şi lucrează din 2007 la grupa de conductori câini a instituţiei. După ce prima căţea pe care a antrenat-o a ieşit la pensie, un exemplar minunat, de altfel, Bogdan are acum un alt tovarăş de muncă. El este Kan, mai exact Rebas pentru că aşa l-a numit calculatorul de la Centru Chinologic de la Sibiu…un sistem integrat în baza căruia sunt atribuite nume tuturor câinilor Ministrului de Interne. Pentru Bogdan Oltean a fost un fel de dragoste la prima vedere, spune el.
Pentru a putea începe misiunile, Kan şi Bogdan trebuie să mergă, împreună la un curs de specializare la Sibiu. Însă, până atunci Bogdan mai are de furcă cu personalitatea lui Kan. El ştie multe comenzi şi mai are de învăţat multe, însă este foarte încăpăţânat. Şi când se plictiseşte sau nu vrea pur şi simplu să asculte…nu execută comenzile.
Câteodată Kan ascultă…
…câteodată, nu.
Privit dintr-un alt unghi, Kan este încă pui. A împlinit de curând un an de zile, ca atare…este normal să fie îndărătnic. Şi chiar dacă nu ascultă, nu primeşte bătaie pentru că prietenul lui, conductorul, îl iubeşte.
Conform legii, câinii Ministerului de Interne sau ai Apărării care au executat misiuni pentru apărare, când sunt la vârsta de pensionare (8-9 ani) rămân fie în grija intructorului, dacă el solicit acest lucru sau sunt daţi în grija unor iubitori ai animalelor.
Dar până Kan va ajunge la pensie multe minuni va mai face pentru stăpânul şi prietenul său care îl îndrăgeşte încă de pe acum, aşa încăpăţânat cum este el.