După succesul primei ediții de anul trecut, întâlnirile pe prispă la Jazz in the Park au avut loc și în acest an. S-au purtat discuții în jurul muzicii, iar temele abordate au subliniat viitorul educației muzicale, importanța muzicii în societate și influența inteligenței artificiale asupra creativității muzicale.
În a doua seară a festivalului, ne-am întâlnit pe prispă cu Larisa Perde, fondator Șaraimanic și Tudor Sbîrcea, psihoterapeut, alături de Horia Ghibuțiu ca moderator. Întrebarea a fost: face muzica societatea și oamenii mai buni?
Larisa Perde, promotor al muzicii lăutărești și cea care a pus bazele proiectului Șaraimanic, crede că muzica ne face mai buni prin prisma faptului că ne poate salva. Muzica a făcut-o să se salveze de sindromul salvatorului, iar ea a salvat stilul lăutăresc. „Artiștii sunt oglinda noastră”, iar oamenii ar trebui să nu mai joace roluri impuse, să nu mai fie personaje, ci să fie ceea ce vor. Mai mult, Larisa Perde crede că generația tinerilor lăutari a reușit să facă un bine generației de dinainte, a părinților, care ascultau pe ascuns. Acum, „muzica poate să fie o legătură între generații, între nepoți și bunici”.A mai precizat că lăutarii cântă în general la petreceri, cu toții știm asta, însă o parte din ei cântă și pentru alinarea sufletelor în comunități cu oameni extrem de agresivi care „stau cu săbiile în spate, plângând ca niște copii”.
Din punctul de vedere al lui Tudor Sbîrcea, a fi mai bun înseamnă a fi împăcat cu sinele. Muzica „reduce zgomotul care te privează a fi în contact cu tine” și poate ajuta să ne regăsim. Când cineva crește și trăiește într-un mediu frumos, trăiește în recunoștință, iar în acest context muzica își are propriul rol. Frumusețea muzicii a fost mereu în viața lui și poate fi în viața oricăruia dintre noi. În ceea ce privește vindecarea oamenilor, acesta a precizat că terapia prin muzică din păcate la noi în țară încă nu este o tehnică dezvoltată, dar ar putea fi pe viitor. Despre un alt subiect, cel al festivalurilor de muzică, Tudor Sbîrcea crede că acestea unesc oameni compatibili, iar „șansa de a cunoaște persoane cu care să existe o comunicare bună e foarte mare”. Astfel, oamenii sunt readuși în realitate: se văd, se aud, se deconectează din online.
Și, da, muzica poate ajuta în multe contexte, frumoase sau mai puțin frumoase. Dar mai presus de toate, ne creează o plăcere dată de sentimentul anticipării. Întreaga piesă muzicală creează o amânare continuă, o așteptare, moment în care mintea este foarte fericită, a explicat Tudor Sbîrcea.
În încheiere, Larisa Perde a conchis întâlnirea pe prispă fiind de părere că muzica ne ajută să ne cunoaștem mai bine; ne-a readus aminte că este una din salvările noastre. Din acest punct pornește schimbarea, iar lucrurile nu durează la nesfârșit, au concluzionat în final cei doi.