Poveşti de călătorieJaponia a venit aici, la noi acasă - episodul II

Japonia a venit aici, la noi acasă – episodul II

Pentru toţi cei care s-au îndrăgostit de Japonia şi de poveştile despre tradiţiile nipone, continuăm azi cu un alt episod la fel de interesant. Azi este vorba despre festivaluri şi despre unele sărbători tradiţionale inedite : Hinamatsuri şi Kodomo no Hi. Să le lăsăm aşadar din nou pe Patricia Kudo şi pe Cristina Mihaela Pop să ne povestească:

La întâlnirea cu primăvara şi cu florile de piersic, pe data de 3 martie,  familile japoneze care au fete, sărbătoresc an de an Hinamatsuri sau Festivalul Păpuşilor. Cu acest prilej, părinţii îşi împodobesc casele cu păpuşi tradiţionale cu fața de porţelan, îmbrăcate în veşminte specifice, sperând ca fiicele lor să crească sănătoase şi fericite. Practic, în fiecare casă se amenajează o platformă cu 5 sau 7 trepte pe care sunt aşezate păpuşile  „hinaningyo”, creându-se astfel o reprezentare miniaturală a Curţii Imperiale.

Fetele se îmbracă obligatoriu în chimonouri noi, iar familia se adună în jurul unei mese cu bunătăţi de pe care nu pot lipsi „ararare”, o mâncare cu sos de soia şi „amazake”, o băutură nealcoolică din orez fermentat.  Nu sunt omise nici alte îndeletniciri cu puternică amprentă tradiţională şi naţională cum sunt  expoziţii de origami reprezentând familia imperială, dansuri tradiţionale, demonstraţii de arte marţiale, ceremonialul ceaiului sau, mai nou, expoziţia de „manga”.

În fiecare an la data de 5 mai, în Japonia se sărbătoreşte Kodomo no Hi, adică Ziua Copiilor, devenită sărbătoare naţională încă din 1948. Deşi este o zi a copiilor, băieţii sunt cei răsfăţaţi, cu acest prilej ei primind cadouri speciale, cum este kabuto (coif al războinicilor străvechi), care simbolizează sănătatea de fier şi putere fizică.

Este un prilej pentru bucătăria niponă să-şi arate şi să-şi păstreze valorile tradiţionale, cu această ocazie servindu-se kashiwamochi, o prăjitură originală făcută cu fasole roşie, cu frunze de stejar şi chimaki sau prăjiturele de orez şi frunze de bambus.

De ziua copiilor, se obişnuieşte ca părinţii să agaţe de acoperişul caselor sau pe sârme felii de crap sau zmee în formă de crap pentru bunăstarea copiilor. Crapul a fost ales pentru această zi specială a băieţilor datorită unei vechi legende în care un crap obişnuit înotând împotriva curentului s-a transformat în dragon. Asemenea crapului devenit dragon, băiatului i se sugerează că poate deveni un luptător.

Kodomo no Hi este un prilej pentru copii de a se bucura de cadouri şi o atenţie specială, iar pentru adulţi  o oportunitate de a perpetua tradiţii care le accentuează sentimentul de identitate naţională.

Măștile sunt folosite în teatrul japonez Noh, care este un spectacol complex, format din cântec (utai), dans (mai) și muzică instrumentală (hayashî). Dar aceste reprezentații cuprind și alte elemente importante, precum tehnicile de joc (poziții specifice numite kata), măștile, costumele, instrumentele scenice, precum și spațiul comun al spectatorilor și al scenei.

Maneki Neko – Pisica aducătoare de bani, este considerată simbolul suprem al norocului. Ea este folosită și de oamenii de afaceri pentru a atrage bani, având puterea de a atrage bani din mai multe surse, printre care și loteria. Pisica japoneză este fabricată în mai multe mărimi, forme și culori. Printre aceste culori se numără albul (noroc), auriul (averea), negrul (sănătatea) și uneori roșul. Ea poartă la gât o zgardă (de obicei roșie și cu clopoțel atașat) și ocazional, are o monedă în labă.

Alte povești despre Japonia găsiţi AICI

Texte – Patricia Kudo și Cristina Mihaela Pop, organizatoare ale expoziţiei Tradiţii Nipone la Cluj-Napoca

Foto credit – Cristina Mihaela Pop

 

Mai Multe

More article