Poveşti de călătoriePoveşti în imaginiIrlandezii, Dublinul si povestea lui Molly Malone

Irlandezii, Dublinul si povestea lui Molly Malone

„Never let the truth get in the way of a good story!”

Îndrumată fiind de cei de la recepție, am pornit într-un tur gratuit în Dublin. Spre uimirea mea, faptul că a fost gratuit nu a avut nici o legătură cu zicala “cât dai, atâta face”. A fost unul dintre cele mai bune tururi la care am participat, ghidul a fost extraordinar de pasionat, a emanat voie bună și a făcut continuu glume, reușind să creeze o atmosferă plăcută pentru toți cei 50 de turiști (20-65 de ani) din grupul său.

Am avut parte de o lecție de istorie, o lecție de literatură și idealismul irlandezilor și o lecție de irlandeză.

Voi nota cele mai interesante detalii pe care le-am aflat despre Irlanda și irlandezi de-a lungul vizitei mele, cu mențiunea că nu le-am verificat, iar irlandezii sunt maeștri ai poveștilor frumoase (dar cine sunt eu să dau de-o parte magia?):

 • Irlanda este o țara păgână – după Crăciun și Sf Patrick, următoarea sărbătoare preferată este Halloween-ul
 • Trifoiul a fost elementul pe care Sf Patrick l-a folosit într-o metaforă pentru a-i explica regelui cum Dumnezeu este unul și în același timp trei, reușind să-l convingă pe acesta să adopte creștinismul
 • celtic tiger” – face referire la economia Irlandei, care s-a dezvoltat foarte tare între anii 1995-2008, o data cu intrarea în UE. Mulți bani au fost cheltuiți inutil, de exemplu 4,5 mil. de euro au fost investiți în Monument of Light, monument pe care irlandezii nu îl iubesc foarte tare; 0,5 mil. de euro au fost cheltuiți pe un Ceas Subacvatic, achiziție inutilă susțin irlandezii (acesta era vizibil doar de 2 ori pe zi și a rezistat doar câteva zile, dat fiind faptul că răul are o culoare.. nu tocmai străvezie)… Bani cheltuiți inutil.. dar irlandezii sunt un popor pașnic și idealist – deși situația lor nu este tocmai roz, date fiind taxele imense pe care le au de plătit, ei nu își aprind torțele, ci merg în baruri, beau și se plâng străinilor despre “bloody government
 • K’d Milla Folcha = sute de urări de bun venit; o expresie ce nu are echivalent în altă limbă
 • Dacă un irlandez vă sugerează un loc în care veți avea parte de “crac”, nu vă speriați, nu este vorba despre crack=droguri (American English), ci despre crac=distracție (Irish)
 • Michan’s Church a fost construită de către vikingi, iar la subsol avea distilerie de whiskey și bordel
 • Hartă? Adresă? Irlandezii îţi oferă repere orientative în funcţie de obiective turistice și baruri
 • Trinity College este o universitate de elită. În trecut, în ultimul an, studenții aveau dreptul de a cere un pahar cu vin în timpul examenului. Singurul “scholar” din istoria colegiului care a obținut punctaj 100% a fost Oscar Wilde
 • Intrarea la Book of Kells este 10 euro. Un pont: după 16:30 intrarea este 5 euro. Încă un pont: dacă reușiți să convingeți un student al universitații să vă “invite”, nu plătiți (poate doar o cafea :))

  Molly Malone
  Molly Malone

Dacă treceți prin Dublin, vă recomand cu drag acest tur (Sandeman’s Tour), mai ales dacă sunteți interesați de lucruri ce nu pot fi capturate cu aparatul foto. 6 ghizi, 300 de turiști fericiți (peste 100 au fost refuzați din cauza numărului mare de doritori). Așa că ori va treziți devreme, ori vă sugerez să faceți o rezervare online.

Video-ul atașat conține povestea și cântecul dedicate lui Molly Malone.

Enjoy! 🙂

Mai Multe

More article