Poveşti de binePoveşti cu mâncareIntoleranță sau alergie alimentară? O problemă tot mai des întâlnită

Intoleranță sau alergie alimentară? O problemă tot mai des întâlnită

La serviciu, în grupul de prieteni sau poate chiar în familie, cu siguranță cunoaștem cel puțin o persoană care suferă din cauza unei intoleranțe sau a unei alergii alimentare. Nu e deloc plăcut, iar începând de la erupții cutanate și până la șocuri anafilactice, organismul fiecăruia dintre noi poate răspunde diferit la anumite substanțe prezente în alimentele pe care le consumăm. În timp ce o alergie alimentară poate să ne pună viața în pericol, în cazul intoleranțelor lucrurile stau un pic mai bine.

Dar cum știm dacă suferim de o alergie alimentară sau e doar o intoleranță?

Pentru început, intoleranțele sunt cauzate în general de imposibilitatea organismului de a produce unele substanțe (enzime) care au rolul de a descompune diferitele molecule dintr-un aliment. Spre exemplu, intoleranța la lactoza prezentă în mod natural în lapte este cauzată de lipsa sau prezența într-o cantitate insuficientă a lactazei, enzima care acționează asupra lactozei. Astfel, componenta nedigerată poate crea o senzație de disconfort, balonare sau dureri abdominale. Prin urmare, intoleranțele alimentare nu ne pun viața în pericol.

În cazul alergiilor, lucrurile devin mai complicate. Pe scurt, răspunsul sistemului nostru imunitar în fața unor proteine pe care le consideră periculoase o reprezintă producerea anticorpilor. Deși proteinele din alimente nu sunt văzute de către organism ca inamici, există unele cazuri în care corpul reacționează în încercarea de a le distruge. Acest proces caracterizează o alergie alimentară care poate fi chiar fatală. De aceea pe unele ambalaje se poate observa inscripționat „Poate conține urme de…”. Chiar și o cantitate foarte mică dint-un anumit produs (precum arahidele, de exemplu) declanșează în cazul unor persoane reacții extrem de grave.

Studiile spun că cele mai întâlnite alergii, în special la copii, sunt cauzate de lapte și ouă, care apoi pot dispărea la vârsta adultă. De cele mai multe ori, alergiile se manifestă printr-o respirație îngreunată, umflături în zona feței (în special ale buzelor și a gâtului) sau dificultăți la înghițire, la care se adaugă dereglările sistemului digestiv și erupțiile cutanate.

Cum ne dăm seama dacă avem o alergie alimentară?

Doar medicii ne pot confirma alergia (sau intoleranța) pentru o anumită categorie de produse. Se fac o serie de teste specifice și se trage o concluzie. Sub nicio formă persoanele care au avut reacții nedorite după consumul unor alimente, nu trebuie să încerce să le consume din nou.

Din fericire, există tratamente pentru majoritatea alergiilor provocate de produsele alimentare, iar dacă sunt administrate corect, acestea se pot ține sub control. În cazul intoleranțelor, în schimb, alimentele care le provoacă trebuie evitate și înlocuite cu variantele agreate precum laptele delactozat sau pâinea fără gluten.

Problema alergiilor și a intoleranțelor alimentare trebuie luată în serios de fiecare dintre noi. Prin mici schimbări în alimentație se pot evita toate reacțiile nedorite ale organismului nostru în urma consumului unei categorii de produse alimentare, iar astfel putem fi liniștiți.

Mai Multe

More article