Pe locul actualei clădiri a Institutului Teologic Protestant a funcționat în secolele al XVI-lea și al XVII-lea o capelă care a fost distrusă de un incendiu în anul 1690, iar apoi a fost construit aici hanul Trei Crini (Három Liliom), lăsat de Erzsébet Babocsai prin testament Bisericii Reformate cu obligația de a nu vinde niciodată imobilul, iar din veniturile să se utilizeze pentru biserica de pe B-dul 21 Decembrie 1989.
Deși era situat într-o zonă foarte bună, hanul nu a fost prea bine administrat, s-a degradat, iar Biserica Reformată a decis demolarea lui și construirea unei clădiri care să adăpostească Institutul Teologic.
Proiectul câștigător al concursului public a fost cel al arhitectului budapestan Gyula Feszty, iar societatea lui Benedek Endstrasser a ridicat între anii 1894-1895 frumoasa clădire eclectică, de factură neo-renascentistă, de colț în forma literei U. Aripa dinspre piața Piața Avram Iancu dispune la parter de trei spații comerciale, în timp ce aripa de pe strada Cuza Vodă este ocupată integral de sălile școlii. La deschidere, clădirea avea 62 de săli de curs și camere de cazare, 9 bucătării, o sală festivă pe două niveluri cu tribuna orgii, sală de gimnastică și 9 grupuri sanitare. Toate aceste încăperi erau legate între ele prin două scări și 16 holuri.
Cupola elansată care se termină cu un lanternou rotund conferă clădirii prestanță și fluiditate. Astfel, latura nordică a Pieței Avram Iancu are datorită acestei clădiri cu turn, o eleganță aparte.
Deși inițial a fost institut teologic calvin, în anul 1948 statul român a impus un acord al episcopilor protestanți din Transilvania prin care în această clădire să se comaseze studiile superioare pentru viitorii preoți reformați-calvini, evanghelici și unitarieni sub o singură cupolă, cea a Institutului Teologic Protestant Unic de Grad Universitar.
Din perioada comunistă și până recent, la parterul clădirii funcționa cel mai cunoscut magazin de produse apicole din Cluj, iar până la începutul anilor ‘90, în spațiul de lângă Apicola era Cafeneaua Orient unde licoarea amară se servea în picioare.
Surse info + foto: Gaal, György, Kolozsvár: történelmi városkalauz, Tortoma, Baraolt, 2021 // Vais, Gheorghe – Clujul eclectic, UT Press, Cluj-Napoca, 2009 / Asociația Clujul de Altădată.
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024