Totul este să înţelegi cum funcţionează organismul. Nu e necesar să îţi organizezi viaţa în etape pentru a ajunge la gerutatea ideală pentru tine sau pentru a te menţine în formă. Consecvenţa şi obiceiurile alimentare sunt totul.
Am înţeles, în sfârşit. Nu a fost greu şi o să pun mai jos şi explicaţia specialistului. Acum rămâne de văzut cât timp voi respecta aceste practici şi cât de mult îmi va lua până le voi transforma în obiceiuri :).
Tot ceea ce am cerut a fost o explicaţie şi o soluţie simplă pentru a reveni în formă după două luni în care m-am lăsat dominată de lene şi dulciuri. Asta nu a fost greu.
Nici soluţia pe care am ales-o ca fiind cea mai potrivită nu pare foarte grea. E vorba despre a înţelege cum funcţionează propriul corp şi despre ceea ce trebuie să-i oferi astfel încât să nu-i dai mai multe alternative atunci când îşi doreşte să consume rezervele acumulate deja.
Ok, recunosc, nu e foarte simplu, dar poate fi mai uşor dacă te obişnuieşti.
Funcţia metabolismului de bază
Ne hotărâm să începem o viaţă mai activă, iar primul pas pe care îl facem este să ne plătim un abonament la o sală de sport, pentru a începe drumul spre rezultatul dorit. Ceea ce ar trebui să reţinem, este faptul că alimentaţia reprezintă 80% şi sportul 20%, nu invers. Dacă înțelegem cum funcționează metabolismul o să înțelegm cum să ne ascultăm corpul.
Modul în care organismul transformă mâncarea în energie, defineşte metabolismul. Când energia (mâncarea) introdusă în corp este mai mare decât energia cheltuită (caloriile arse), ne alegem cu creşterea în greutate.
Acest lucru se întâmplă pentru că nu ne creăm un deficit caloric. Pe Arpi Tornyai l-am întâlnit la Burn Fitness în Cluj Napoca. Este instructor personal acolo.
Să vă explic mai bine! Să ne imaginăm următoarea situaţie. Glicogenul (glucoza din sânge, muşchi şi ficat) reprezintă un portofel. Banii intră şi ies mereu, dar există totuşi o cantitate limitată de bani.
Pe cealaltă parte, grăsimea este asemenea contului din bancă, nu ne este mereu la îndemână, dar în cont putem stoca bani nelimitat. Însă glicogenul ne este foarte la îndemână, pentru a oferi glucoză corpului. Iar în cazul contului din bancă, energia stocată este nelimitată şi greu de ajuns la ea.
Această situaţie ne face să înţelegem, de ce ne este atât de greu să scăpăm de energia stocată (grăsimea corporală). Înainte de a scoate banii din bancă, trebuie întâi să cheltuim banii din portofel (glicogenul din muşchi, ficat şi sânge), dar nu ne place să avem portofelul gol, aşa că îl alimentăm mereu, iar acest lucru ne împiedică tot mai mult să ajungem la depozitele de grăsime din ‘’bancă’’.
Dacă ne ocupăm doar de banii din portofel, banii din bancă nu vor fi niciodată consumaţi, iar în consecinţă vom rămâne cu bani în bancă (depozitele de grăsime).
Contrar opiniei majorității, nu ne îngrăşăm pentru că mâncăm, ci mâncăm pentru că ne îngrăşăm. Cu alte cuvinte, accelerăm metabolismul astfel încât acesta este constant dependent de consumul de energie pentru a avea ce cheltui.
Pe viitor, încercaţi pe cât posibil să consumaţi energia stocată prin etape de post în care nu mai alimentaţi corpul cu energie, ci consumaţi energia care este în surplus. (Arpi Tornyai, Personal trainer at Burn Fitness, CEO Muscle Discipline)