Poveşti de călătorieÎn căutare de mirodenii și broderii indiene prin New York

În căutare de mirodenii și broderii indiene prin New York

Cartierul Queens este zona cu cea mai mare diversitate etnică din SUA. Acolo este și o mare comunitate de români. Acolo sunt filipinezi, chinezi, nepalezi, columbieni, mexicani, indieni, coreeni, peruani, greci, ruși și mă opresc aici cu enumeratul. În cartier se vorbesc 138 de limbi.

Restaurantele și magazinele cartierului respectă diversitatea etnică, așa că, atunci când doresc să mă cufund în produse etnice, îmi fac drum în Queens. Acolo sunt și restuarantele românești, acolo sunt și magazine cu produse românești, dar nu despre acestea vreau să povestesc astăzi, ci despre zona Jackson Heights. Mai anume, strada 74. Pe această stradă se înghesuie o bună parte din subcontinentul indian, de aceea, o plimbare pe stradă respectivă este o mică incursiune în India.

Strada este străjuită de magazine de bijuterii (de aur, mai bine zis). În vitrine sunt expuse piese impresionante, toate din aur: coliere mari cât un șal, brățări bătute în pietre prețioase, cercei de urechi, de nas.

Oamenii poartă hainele lor tradiționale, de multe ori iarna poți vedea femei în sariuri „de stradă” peste care își pun o geacă de puf și cizme, să le țină cald. Pe strada întotdeauna aglomerată și ticsita de vânzători ambulanți, se amestecă miresme de mâncare indiană cu muzică de Bolywood care răsuna din mai toate localurile.

Cum îmi plac mie culorile, mai întotdeauna intru în magazinele de sariuri și de haine de gală tradiționale. Dacă sariurile impresionează prin culorile vii, țipătoare, hainele de gală te lasă cu gură căscată cu bogăția lor de borderii care mai de care mai intrigante.

De obicei, după ce umblu prin toate magazinele și mă aleg cu un șal colorat sau niște bețișoare aromate, trec pe la supermarketul Patel Brothers. Este cel mai mare lanț de magazine alimentare indian din SUA. Fondatorii magazinului au fost frații Mafat și Tulsi Patel, originari dintr-un mic sat din statul Gujarat din estul Indiei. Unul din frați, Mafat, a venit la studii în America în anii ’60, a suferit din cauza lipsei de mâncare indiană și a avut ideea de a fonda un magazin de produse indiene. L-a chemat pe Tulsi, și așa, împreună, au pus bazele lanțului de magazine pe care l-au numit după ei: Frații Patel.

Îmi place mirosul din magazin, dat de sutele de mirodenii și zecile de legume și fructe indiene. De fapt, Patel Brothers este locul unde găsești cele mai bune prețuri la condimente, de la scorțișoară, cuișoare, cardamom, semințe de mărar și chimen, la turmeric și ghimbir, precum și zeci de feluri de chutney (un sos condimentat și iute din fructe și legume, des folosit în bucătăria indiană), boabe de toate felurile (linte, orez, năut, fasole, în zecile de variante locale). Ce să mai zic de produse ayurvedice, până și câteva produse pentru uz spiritual, gen statuete, lumânări, bețișoare aromate. Și multe alte produse cărora va trebui să le dezleg folosul în vizitele următoare.

Și raionul de legume-fructe este plin de curiozități, legume și fructe care arată ciudat, dar miros așa bine, și sunt așa de gustoase în mâncare…

Pentru că am tot vorbit de mâncare, cred că voi ajunge la un restaurant indian în curând, că să îmi astâmpăr pofta și să mai am încă o poveste pe temă indiană.

Mai Multe

More article