Valurile Mediteranei scaldă ținuturile tunisiene în partea de nord și est a țării, pe un litoral cu o lungime de peste 1100 de kilometri. Tunisia se învecinează cu Algeria la vest și cu Libia în sud-est. Nord-vestul țării este străjuit de lanțul Munților Atlas, iar la sud începe Sahara. Clima este mediteraneeană în partea nordică a țării, semiaridă și aridă în partea de la miazăzi. În est se află marile golfuri Tunis, El Hammamet și Gabes, precum și Insula Djerba.
Aici s-au dezvoltat salbe de stațiuni, iar pe litoralul tunisian ajung anual milioane de turiști din toată lumea, atrași de excelentul raport calitate-preț și de serviciile oferite în resorturile de lux din această parte a lumii.
Numeroase dintre hotelurile pe care le-am vizitat în cadrul infotrip-ului m-au impresionat prin arhitectura lor în stil maur.
Stilul maur (sau mudejar) s-a dezvoltat între secolele XII-XVI, prin talentul şi priceperea arhitecţilor arabi şi evrei stabiliți în Peninsula Iberică. Arhitecții de prestigiu din Orient au inițiat tehnica azulejos pentru ceramică, remarcându-se prin măiestria cu care foloseau și combinau materiale de construcții precum lemnul, cărămida, ghipsul, ceramica, preferând zidăria din cărămidă în locul celei din piatră (utilizată cu precădere în acele vremuri în Europa) și tavanul plat în locul bolților înalte. Aspectul pragmatic, pe lângă efectul estetic inedit, consta în faptul că astfel de clădiri se construiau într-un timp mai scurt decât clasicele construcții din piatră (metodologie folosită încă din timpul perioadei romane).
Imense săli de recepție decorate cu fast, camere spațioase cu un grad ridicat de confort, după criterii europene, grădini interioare în care lumina pătrunde prin acoperiș și în care cresc plante luxuriante, zone special amenajate pentru spa, talasoterapie, tratamente și răsfățuri, piscine indoors și outdoors, curți exterioare ale căror alei conduc spre plajă printre palmieri, terase, pavilioane și fântâni decorate cu mozaicuri albastre – toate menite pentru un sejur de vis.
Pe plajă nisipul este fin, curat, iar de îți faci timp să stai și să asculți glasul Mediteranei îți va spune povești cu ecou de amintiri, pe care doar cu sufletul le poți pătrunde. Eu mă las deseori în vraja nostalgiei și-a visării și cu siguranță mi-au scăpat din vedere unele aspecte importante pentru un turist venit aici să petreacă un sejur clasic, pe plajă, la soare. Dar n-am putut să nu remarc ospitalitatea cu care am fost întâmpinați de către personalul hotelier, vastitatea și luxul acestor resorturi concepute pentru turismul de masă.
În schimb, detalii care îți înveselesc ziua și îți bucură sufletul… acestea m-au „hrănit” la tot pasul. Ce-am consumat în materie de alimente prin restaurantele tunisiene, o să vă povestesc mai încolo. Până atunci vă las să vă delectați cu câteva imagini de prin hotelurile pe care le-am văzut.
Galerie de imagini – fotografii Monica Oprișe
- Malta, insula de miere (IV) - 23 sept. 2019
- Malta, insula de miere (III) - 9 sept. 2019
- Malta, insula de miere (II) - 28 aug. 2019
Buna, imi doresc si eu o vacanta in tunisia, dar imi este teama sincer! Imi e frica de atacuri de razboi😁 . Poate sunt paranoia, dar asta chiar ma da inapoi