Poveşti de călătorieIerusalim orașul celor 3 religii

Ierusalim orașul celor 3 religii

Israel nu este o țară pe care să o înțelegi la prima vedere.

Are o bogăție aparte istorică și culturală. O bogăție care te poate copleși încă de la primul pas făcut pe tărâmul sfânt. Tocmai de aceea, cred că este o țară foarte diferită, în întregul context islamic, indiferent de unghiul din care o analizezi: politic, istoric, cultural, religios, turistic sau social.

Aici am întâlnit un caleidoscop de senzații care îţi provoacă o nouă viziune asupra vieţii, mult mai tolerantă. 

Un lucru este cert, orice persoană întâlnită și orice alt eveniment aparent nesemnificativ îți pot schimba radical viziunea asupra lumii în care trăiești și perjudecăţile care te domină în raport cu ceilalţi din jurul tău.  

Deși este numită Țara Sfântă, în realitate este un mixt de culturi și religii. Israelul reprezintă o destinaţie inegalabilă pentru creștini şi una pur comercială pentru evrei. Dacă pentru noi Mesia a venit acum mai bine de 2000 de ani, ei încă îl așteaptă. 

Prima oprire a fost grădina Bahai din Haifa! Un loc liniștitor, cu o priveliște frumoasă. Bahaismul, o religie cu peste 7,5 milioane de adepți la nivel mondial, este monoteist, se bazează pe învățăturile lui Baha’u’llah care este considerat trimisul lui Dumnezeu în epoca contemporană.

Lăsând la o parte convingerile religioase, vă pot confirma că grădina Bahai din Haifa este inegalabilă ca frumusețe și atmosferă. Amplasată în așa fel încât să ofere o priveliște spectaculoasă, această destinație este în topul preferințelor turiştilor care vin în Israel. 

Ierusalim, orașul celor 3 religii

Cu ochii închiși (moment regizat de ghid), ascultând, în fundal o melodie în acord cu locul, am trecut printr-un tunel destul de lung şi am ieşit dintr-un peisaj deșertic cu puţine urme de civilizație. Momentul ieşirii la lumină a fost unul de amintire super frumoasă.

Ni s-a spus să deschidem ochii şi am zărit întinderea Ierusalimului. Oprirea a fost pe un munte, vis-a-vis, unde, într-un vânt puternic, am închinat un pahar de vin din Galileea și am contemplat peisajul.

Este un oraș în care clopotele ortodoxe nu se intercalează cu rugăciunile islamice, însă nici nu incomodează orele de rugăciune evreiești. Un oraș cu multe situaţii etnice deosebite, dar în care locuitorii au învățat să tolereze trei religii diferite şi să respecte locuri sfinte semnificative pentru fiecare religie în parte.

Străzile Ierusalimului sunt patrimoniu universal UNESCO al omenirii, iar îmbinarea iudaismului, a islamismului și a creștinismului a jucat cel mai important rol în această decizie.

Pe timpul zilei, străzile din Orașul Vechi se transformă într-un bazar. Aici este locul de unde poţi achiziţiona haine, bijuterii, veselă, condimente, mâncare sau sucuri proaspete.

Cetatea Ierusalimului este împărțită în patru zone: iudaică, creștină, armeană (tot creștini, dar cu alte tradiții) și islamică. Diferențele de la un cartier la altul sunt extrem de vizibile, însă un lucru este cert: toți au comerțul în sânge.

Pentru orice creștin, drumul la Ierusalim este echivalenul călătoriei musulmanilor la Mecca.

Muntele Măslinilor, Drumul Crucii, Golgota și Mormântul Sfânt sunt locurile speciale cu o încărcătură deosebită, locuri în care zidurile și pământul vorbesc.

Nu trebuie să fii foarte credincios pentru a simţi locurile. Experienţa atâtor oameni a arătat că trebuie doar să crezi că eşti pregtit, să stai în linişte şi să aştepţi.

La Ierusalim liniştea te învăluie și te pătrunde încet, încet. Parcurgerea Drumului Crucii, ascultarea poveştii fiecărui moment petrecut de Mântuitor, de la judecată și până la punerea în mormânt, te zguduie și te fac să înţelegi altfel sacrificiul Domnului.

Nu îmbinarea celor trei religii m-a fascinat cel mai mult, ci faptul că Zidul Plângerii sau Zidul de Vest, este un loc Sfânt atât pentru evrei, cât și pentru musulmani. Și nu, nu se roagă împreună. Rugăciunile sunt adresate de fiecare, pe laturi diferite ale construcţiei. Cu toate astea, practic, toţi împart Templul lui Solomon, în acelaşi scop.

Fie că vizitezi Israelul ca pelerin, fie că îl străbați ca turist, rămâi cu lecţii importante. Vei înţelege mai bine că pentru a te armoniza cu sinele trebuie să înveţi să-i accepţi pe ceilalţi cu diferenţele culturale, religioase sau de mentalitate.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article