Poveşti din ClujClujul vintageHotelul Melody din centrul Clujului – de la institut de maici, la club...

Hotelul Melody din centrul Clujului – de la institut de maici, la club de noapte

Anul în care a fost construit hotelul, nu este cunoscut, dar stilul neoclasic timpuriu indică faptul că a fost ridicat în primele decenii ale secolului al XIX-lea. Prima instituție financiară locală, o casă de ajutor social a funcționat aici în 1858, apoi clădirea a fost achiziționată de Statusul Catolic care a dat-o în folosință lui Ferenc Plihál. Acesta a amenajat aici un hotel modest, dar primitor (Hotelul Pánnonia).

În 1891, înfățișarea hotelului suferă modificări profunde: colțul este înzestrat cu un turn, iar la primul etaj sunt amplasate două balcoane cu balustrade din fier forjat care taie linia simplă și austeră a clădirii, conferindu-i un aer somptuos. Noul chiriaș, Gábor Nagy, care mai deținea un restaurant, o grădină de vară și o cafenea l-a redenumit Hotel Central.

Marele compozitor Johannes Brahms și scriitorul Mór Jókai a fost oaspeți ai hotelului.

O dată memorabilă din istoria hotelului a fost ziua de 12 octombrie 1902 când a fost dezvelit Grupul Statuar Matia Corvin. Banchetul oferit cu această ocazie a fost găzduit în restaurantul de la parter.

Destinația clădirii a fost schimbată în 1920 când Asociația Socială a Maicilor a deschis aici un stabiliment în care lucrau doar femei. Singurii bărbați care munceauîn incintă erau portarul care asigura paza de noapte și bucătarul șef, apoi mai era preotul care oficia slujbele în capela amenajată la etajul al doilea. Regulile institutului erau destul de stricte, aici nefiind permisă vorbirea cu glas tare și nici ascultatul muzicii, astfel că în centrul orașului, în cea mai mare și mai aglomerată intersecție exista această nesperată oază de liniște.

Transformată imediat după naționalizare (1949) în cămin studențesc, asemenea Hotelului New York aflat în colțul dinspre strada Napoca al Pieței Unirii, clădirea a redevenit hotel în anii ‘60, când la colțul de la baza turnului s-a deschis pasajul pentru pietoni, astfel încât să se faciliteze trecerea unui număr mai mare de oameni, zona fiind intens circulată.

În perioada comunistă, hotelul numit acum Melody a avut o alură occidentală, aici fiind deschis primul club de noapte al Clujului, care mai târziu s-a transformat în discotecă, denumită de către clujeni, neoficial, „Groapa”.

Restaurantul de la parterul hotelului era extrem de căutat, seara găsindu-se greu un loc, astfel că erau destule situații în care o persoană să ceară loc la masa unor necunoscuți. În mijlocul sălii exista un ring de dans, oamenii dezlănțuindu-se pe ritmurile orchestrei care ambienta atmosfera. Preparatele de bună calitate, băuturile rafinate și servirea ireproșabilă făceau din acest restaurant, unul dintre cele mai căutate ale orașului.

La etajul al doilea, se afla barul C.O.L.A. (Clubul Oamenilor de Litere și Artă) unde intrarea era admisă doar pe baza unei legitimații care atesta faptul că persoana respectivă era membră a Uniunii Scriitorilor, Uniunii Compozitorilor, Uniunii Artiștilor Plastici, etc. Personalități ale vieții culturale clujene se întâlneau în acest spațiu care oferea o numită intimitate, dar și o notă de exclusivism.

Pe timp de noapte, firma luminoasă cu numele „Melody”, foarte vizibilă, atrăgea privirile trecătorilor, îmbiindu-i să treacă pragul acestui loc. Mulți dintre cei care vizitau Clujul, doreau să se cazeze în Hotelul Melody, atrași de numeroasele posibilități de distracție.

Dr. Ancuța-Lăcrimioara Chiș

Manager Asociația Clujul de altădată www.clujuldealtadata.ro

Mai Multe

More article