Poveşti din ClujClujul vintageHotelul Astoria construit pe locul unui fost birt cu poveste controversată

Hotelul Astoria construit pe locul unui fost birt cu poveste controversată

În apropierea podului mare peste Someș, pe parcela nu prea generoasă care se afla la intersecția străzilor Dragalina (Fellegvári), Racoviță (Erzsébet) și Horea (Ferenc József), a fost construit hotelul Astoria. Soluția arhitecturală a fost adoptarea unei scheme în formă de „V”, stilul secession târziu, scoțând în evidență masiva clădire cu parter, mezanin și două etaje, care completa ansamblul format din cele patru palate de lângă Someș, Palatul Primei Societăți Maghiare de Asigurare, precum și Palatul Urania.

Locul ales pentru construcția hotelului se afla strategic pe drumul dinspre gară spre centrul orașului, zonă care a început să se dezvolte la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. În secolul al XVIII-lea, câteva localuriri fără pretenții, de obicei insalubre și cu durată scurtă de viață au apărut în afara zidurilor cetății. La baza Cetățuii, fusese unul dintre acestea, rău-famatul Mielul Alb (Fehér Bárány). Proprietarul acestuia era cunoscut ca fiind un om deosebit de avar și care nu se dădea în lături de la a face orice răutate pentru bani.

Multe legende urbane circulau pe seama acestui local, considerat un loc terifiant, unde se întâlnea lumea pestriță și periculoasă. Clădirea cu un etaj, avea o curte înconjurată de un gard din lemn în spatele căruia se puneau la cale banditisme sau chiar crime.

Zvonurile erau alimentate permanent, astfel că locul respectiv părea desprins dintr-o poveste de groază. La începerea săpăturilor pentru fundația hotelului, s-au descoperit câteva schelete fapt care a alimentat și mai mult zvonurile cu privire la crimele petrecute acolo și despre care se spunea că fuseseră victimele gazdei. În realitate, pe acest loc fusese un cimitir cu mult timp înainte ca Mielul Alb să fie construit, dar în spațiul urban această crâșmă și locul pe care era amplasată au rămas ca simboluri ale nenorocirilor.

Din 1910 până 1994, când clădirea a devenit sediul Camerei de Comerț și Industrie Cluj, Hotelul Astoria a funcționat neîntrerupt, păstrându-și chiar și în perioada comunistă denumirea originală.

Adresându-se păturii mijlocii, hotelul și restaurantul din incintă au fost mereu modeste. Sala restaurantului a fost transformată la trecerea în proprietatea Camerei de Comerț în două săli multifuncționale.

La lucrările realizate în 1994 pentru a modifica structura spațiului, au murit patru muncitori, astfel că legenda despre locul blestemat s-a perpetuat și în zilele noastre.

1 COMENTARIU

  1. Interesant. Totuși e eroare. Prin anii 80 se chema Partizanul, iar nu Astoria.
    Altfel, foarte interesant.

Comments are closed.

Mai Multe

More article