Poveşti din ClujFICT în acest weekend la Cluj

FICT în acest weekend la Cluj

Festivalul Internațional de Carte Transilvania își deschide porțile în acest weekend la Cluj

Clujul are parte de carte în acest sfârșit de săptămână, și nu oricum, ci sub forma Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Aflat la cea de a 7-a ediție, FICT întregește anul acesta sub deviza Ne revenim împreună cele mai importante edituri naționale și internaționale. Organizatorii au pregătit pentru publicul festivalului aproximativ 150 de lansări de carte, sesiuni de autografe, lecturi publice și multe alte surprize ce vor avea loc între 16 și 19 septembrie în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Festivalul de anul acesta este o ediție deosebită deoarece este organizat în plină pandemie, când este mare nevoie de carte, de cultură… de o apropiere la nivel intelectual să spunem. Ediția de anul acesta este în format hibrid, avem invitați care vin fizic în Piața Unirii, dar avem și invitați care iau parte prin transmisie live. Avem 13 invitați din 8 țări diferite, avem 40 de edituri prezente la festival și avem în jur de 40 de evenimente. Cred că oamenilor le-a fost  dor de genul acesta de evenimente, deoarece chiar din prima zi, de joi, când s-a deschis cortul lumea a început să vină. Oamenii se plimbă, răsfoiesc cărțile, participă la evenimente și este o surpriză plăcută să vedem că oamenilor le-a lipsit Festivalul de Carte, mai ales că ultima ediție a fost oganizată  în anul 2018. Cred că în acest moment ne unește dorul de cultură și că după atât de multă distanțare a fost nevoie de acest tip de apropiere. Bianca Tămaș, organizator.

După o pauză de 3 ani, scriitorii contemporani revin la Cluj pentru a se întâlni cu cititorii și pentru a se conecta unii cu celalți prin carte și artă. În prima zi de festival am făcut și eu cunoștință cu câțiva dintre aceștia.

Tony Mott este unul dintre autorii care se adresează publicului iubitor de romane polițiste. Pe lângă zâmbetul ei larg și o privire care te îndeamnă să o asculți cât mai mult cu putință, aceasta mi-a spus câteva cuvinte despre carte dar și despre FICT, pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi:

Cred că ar fi foarte frumos ca oamenii să îndrăznească să vină până la tarabele cu cărți și să răsfoiască o carte, să se apropie de cuvinte, de povești, pentru că trăim cu ajutorul poveștilor pe care ni le spunem. Sunt lucruri importante și lumi pe care le descoperim citind, și indiferent de alte forme ale poveștii, lumea pe care o descoperi atunci când citești este o lume mult mai aproape de tine. În momentul în care cineva face un film, tu vezi viziunea acelei persoane asupra poveștii, în schimb atunci când tu citești, vezi lumea pe care cumva îți dai voie să o vezi tu. Ceea ce face minunat un fesival de carte este că poți să vii și să vorbești cu autorii, le poți pune întrebări, te poți apropia de ei. Autorii au șansa de a-și întâlni cititorii și altfel se deschid oamenii în timpul unei discuții. Se crează o legătură foarte importantă. În ceea ce privește festivalul, am rămas foarte impresionată încă de când am ajuns. Am participat la o lansare a unui volum de poezie și m-am întâlnit cu oameni care îmi sunt dragi, unii din ei devenindu-mi prieteni după ce mi-au citit cărțile. Cred că acesta este marele avantaj. Mai mult decât atât, ne aflăm într-un cadru superb pentru un festival, muzica este foarte bună și este fantastic faptul că ne putem apropia așa de cultură. Tony Mott, scriitor.

Organizatorii i-au luat în calcul și pe cei mici, pregătindu-le pe lângă un loc de joacă și standuri cu cărți pentru fiecare vârstă. Astfel, dacă ești părinte și vrei să îi oferi copilului tău o experiență inedită prin care acesta să prindă drag de cultură, trebuie să vii obligatoriu insoțit de prichindelul tău în acest weekend la FICT, unde cei de la editura Signatura vă așteaptă cu o mulțime de cărți și momente care promit să le deschidă apetitul celor mici pentru cultură.

Sunt foarte bucuroasă că lumea se reunește în jurul cărților, fizic.  Eu care făceam multe evenimente cu copiii, atât la bibliotecă cât și în diverse instituții de cultură, am suferit mult din cauza acestei distanțări și a faptului că a trebuit să comunicăm cu lumea doar prin intermediul online. Este o reală bucurie și cred că asta reiese și din numărul mare de participanți și public pentru o zi de joi. Noi suntem astăzi în prima zi de festival și este public. Lumea vine, vorbim, ne vedem, ne îmbrățișăm și citim împreună. Am citit cu mai mulți copilași în jurul standului, lumea se bucură de carte din nou. Am venit anul acesta cu 40 de titluri noi, iar oferta noastră se îmbogățește de la an la an și practic toate cărțile Signatura sunt cărți despre valori, despre aducerea în discuție a ideii cultivării caracterului copilului și receptivitatea este foarte bună. Bianca Mereuța, editura Signatura.

,,Ai carte, ai parte!” Așa ne spune proverbul, iar noi, în acest sfârșit de săptămână, la FICT, avem parte după o pauză lungă de o porție mare de cultură, informație, oameni noi și dornici de a se cunoaște între ei, zâmbete și mii de titluri excelente. Vino și tu să te bucuri de toate acestea și să te reîntâlnești cu senzația unică pe care ți-o oferă acel miros de carte nouă. Facem pariu că se lasă cu cumpărături de calitate? Ba mai mult, facem pariu că după FICT vei îndrăgi și mai mult scriitorii?

Cultura este o parte a dragostei. Atunci când iubești cărțile și când iubești arta, practic iubești și autorul acelei opere, fie că este o carte, fie că este un tablou sau o piesă muzicală. Iubind frumosul, opera de artă, reușim să îi iubim și pe semenii noștri dar și pe noi înșine. Daniel Meze, editura ARI

#OanaRatiu

Mai Multe

More article