În urmă cu ceva timp vă povesteam despre Melissa McCracken, o artistă mai puţin obişnuită, care pictează ceea ce aude.
Acum a venit vremea să vă spun despre un artist din ţara noastră. Se numeşte Emil Mureşan şi este din Mediaş.
Spre deosebire de tânăra americană, nenea Muri, cum îi spun apropiaţii, are în spate o carieră de peste 60 de ani de activitate artistică.
Emil Mureşan a fost înzestrat cu o imaginaţiei ieşită din comun, iar lucrările sale sunt făcute din diverse materiale, unele de-a dreptul neobişnuite.
Artistul a creat: de la sculpturi în bronz, gips, metal, mozaic, piatră de râu, inox, beton armat, piatră artificială, caolină, ceramică, rădăcini de copac, până la machete pentru parcurile de copii, afişe educative pe diverse teme, decoruri pentru piese de teatru, colaje şi lucrări din flori presate, chiar şi o lucrare în calculul vezicular extras din fierea sa (Supliciul).
De mai bine de 15 ani realizează tablouri dintr-un material inedit: pânze de păianjen. Incredibil, nu-i aşa? De-aia i se şi spune „omul păianjen”.
În anul 2003 a fost înscris în Cartea TV a Recordurilor datorită lucrărilor sale unicat din pânză de păianjen.
În Mediaş, pe Emil Mureşan, cei mai mulţi îl cunosc drept „omul păianjen”. Şi asta, nu datorită cine ştie căror abilităţi fizice sau sportive. Ar fi şi greu, la venerabila vârstă de 85 de ani. Celebritatea lui se datorează tablourilor realizate din pânză de păianjen, unicate pe plan mondial (…) (Camelia Stârcescu, Formula AS)
Emil Mureşan s-a născut în 5 noiembrie 1930, la Mediaş. A urmat cursurile şcolii primare şi a Şcolii de Arte şi Meserii în oraşul natal şi este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Sibiu, secţia ceramică.
S-a format ca decorator la o şcoală specială de artă şi design din Bucureşti, în anii 60.
Este membru fondator al AAPA (1976), membru al Asociaţiei Artiştilor Sibieni (din 1995), membru fondator al Asociaţie Culturale „Mediaşul nostru” (2002), iar în anul 2004 a fost declarat cetăţean de onoare al Municipiului Mediaş.
Primele sale lucrări de sculptură au fost expuse la Mediaş în 1954, iar în anul 2010 Emil Mureşan a aniversat 60 de ani de activitate artistică prin expoziţia retrospectivă ”Natură și Fantezie”.
Dintre lucrările monumentale realizate de Emil Mureşan, pot fi admirate pe străzile şi în parcurile din Mediaş: Hora, Simbol pentru pace, Poartă de hotar, Adolescenţii, Ospitalitate pe Târnave, Păsările cetăţii, Bufniţele, Hansel și Gretel te măsoară.
Monumentul Aviaţiei, realizat din inox, a fost dezvelit de cosmonautul general Dumitru Prunariu la fosta Şcoală de Aviaţie din Mediaş.
Alte lucrări ale artistului se află la: Băile Ocna Sibiului – Floarea Ocnei, Agnita – Să ocrotim copiii; Săcelu, jud. Gorj – Omagiu lui Brâncuşi; Moşna – emblema comunei, bustul lui Stephan Ludwig Roth (copie după Borje), Ospitalitatea satului; Brateiu – Obelisc pentru strămoşii saşi.
În 2002 şi-a expus pentru prima dată lucrările realizate din pânză de păiajen.
De asemenea Emil Mureşan a restaurat emblema oraşului Mediaş, diverse elemente decorative de pe clădirile vechi ale Mediaşului şi a realizat în ceramică emblema comunei Moşna.
O parte din lucrările sale sunt parte a expoziţiei permanente „Natură şi fantezie”, găzduită de Galeria de artă din Centrul Vechi al municipiului Mediaș.
Acum sunt în curs de finalizare lucrările Arc peste timp, din beton, şi Monumentul Gazului, din țevi de inox.
De-a lungul impresionantei sale cariere artistul a participat la numeroase expoziţii, festivaluri, concursuri, tabere artistice din ţară şi străinătate (Festivalurile „Flori de mai”, „Cibinum”, „Cântarea României”, „Rapsodia Târnavelor”, „Meşteşuguri Vii”, Festivalul Revistelor din Banat şi Transilvania; Zilele Mediaşului, Ziua Unirii – Alba Iulia; expoziţii în Mediaş, Sibiu, Braşov, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Ocna Sibiului, Baia Mare, Băile Tuşnad, în Ungaria la Sopron).
Emil Mureşan a obţinut peste 80 de diplome culturale şi profesionale.
Dintre cele mai importante distincţii: Medalia „700 de ani de atestare documentară a orașului Mediaș” (1967); Meritul cultural clasa I (1972); Medalia de aur „Hermann Oberth” (1976); Diploma Ministerului Comerțului pentru activitate deosebită în domeniul reclamei (1990); Medalia de aur „740 de ani de atestare documentară a orașului Mediaș” (2002); Diplomă Cartea TV a Recordurilor (2003); Cetățean de onoare al orașului Mediaș (2005); Diploma de excelență pentru 50 de ani de activitate expozițională în domeniul artei, acordată de Asociația Culturală „Mediașul nostru” (2005); Diploma Consiliului Local Mediaș pentru activitate artistică deosebită (2006).
A avut mai multe apariţii în presă şi chiar în literatură, fiind menţionat în volumele: „Tentaţia naturii” de Petre Ovidiu Dumbrăveanu (1972), „Şi cresc speranţele în noi” de Pavel Coruţ (2005).
În prezent, se află sub tipar un album omagial dedicat lui Emil Mureşan la aniversarea a peste 65 de ani de activitate artistică, intitulat „Doar o pânză de păianjen”, volum coordonat de Camelia Stârcescu şi editat cu sprijinul Direcţiei pentru Cultură, Sport şi Turism din cadrul Primăriei Mediaş.
Monica Oprişe
Foto: Ionuţ Anişca
Sursa: Camelia Stârcescu
Comments are closed.