Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariEchitația, un sport care înseamnă deopotrivă forță, îndemânare și eleganță

Echitația, un sport care înseamnă deopotrivă forță, îndemânare și eleganță

Rădăcinile artei de a struni caii sunt cunoscute de milenii, succesul în lupte fiind determinat de cele mai multe ori de puterea de a controla propriul armăsar. Xenofon (430 – 355 î. Ch.) a scris primul tratat („Despre echitație”) cuprinzând norme cu privire la modaliatea de a controla și întreține calul, dar și reguli de conduită ale călărețului, valabile și astăzi.

Cum nouă ne place să descoperim lucruri, locuri și oameni noi, am ajuns într-un weekend la Turda la un centru de echitație ultramodern. În apropierea vestitei Saline de la marginea orașului, am avut surpriza să descoperim un loc „de poveste”, Salina Equines. Aici, fiecare dintre noi a trăit experiențe care merită a fi împărtășite. Niciunul dintre noi nu încălecase vreodată un cal așa că, plini de entuziasm am mai bifat o experiență pe lista cu lucrurile de făcut măcar o dată în viață.

Aici am descoperit că fantezia de a deveni un personaj de poveste poate deveni realitate într-un loc fermecător, așa cum este Salina Equines. Echitația este azi mai mult decât posibilitatea de a struni un cal, devenind abilitatea de a deveni prieten și partener al unui colos de 800 de kilograme, a cărui încredere trebuie câștigată și a cărui forță devine, prin măiestrie și atenție, o energie imensă ținuță în frâu prin intermediul unui simplu căpăstru.

Iată câteva curiozități din lumea cabalinelor pe care instructorul de echitație ni le-a dezvăluit:

  • Caii sunt animale foarte curate. Ei sunt spălați după fiecare antrenament, beneficiind de un „salon de coafură” cu sistem de uscare cu infraroșu, dar sunt foarte pretențioși și cu apa pe care o beau, aceștia refuzând să bea apă dintr-o găleată murdară;
  • Caii au trei pleoape, una superioară, alta inferioară și încă una situată în colțul interior al ochiului care are rolul de a lubrifia și igieniza suplimentar;
  • Un cal bine întreținut trăiește în medie 25 de ani;
  • Deși aparent poneii și asinii par mai ușor de strunit, temperamentul lor este mult mai nărăvaș, iar așteptările cu privire la călăritul acestor animale pot aduce mari deziluzii;
  • Echitația este un sport al minții, dar și al sufletului, dezvoltând sentimentul de apartenență și deprinderea de a relaționa;
  • Echitația este și un sport terapeutic, dezvoltând încrederea în sine, viteza de reacție la stimuli, mobilitatea, asumarea de responsabilități și adaptarea.

Acum, că ne-ați văzut şi pe noi în acțiune şi v-am dezvăluit o mică parte din experiența noastră, vă îndemnăm să faceți şi voi o vizită la Salina Equines. Vă garantăm că merită.

Lăcrimioara Chiş: Aici, la Salina Equines este un univers în care începătorii și campionii găsesc mediul perfect pentru a se relaxa, ori pentru a se antrena, fiind în sine o poveste de succes.

Alexandru Szabo: Salina Equines este locul unde am simţit că există cu adevărat acea conexiune între cai şi oameni. Instructori calificaţi au făcut ca scurta lecţie de echitaţie să fie una memorabilă. M-am convins că, pentru menţinerea standardelor înalte şi îngrijirea cailor, este nevoie de multă muncă şi pasiune, ceea ce într-adevăr există aici.

Iulia Buricea: Oamenii de aici sunt foarte calmi şi cred că e datorită cailor. Mi-a plăcut foarte mult ambientul şi cât de multă grijă au de cai. Cred că fiecare ar trebui să aibă parte de un mini curs de călărit, cel puţin o dată în viaţă.

Giovanna: Am rămas în gând cu amabilitatea oamenilor de la Salina Equines şi cu dragostea lor pentru cai. M-a cucerit frumuseţea şi nobleţea acestor animale pe care le-am simţit aproape de noi. M-am relaxat şi m-am deconectat de realitate. Mulţumesc!

Articolul precedentClujul cu iz de octombrie
Articolul următorPoveste despre neaşteptat

Mai Multe

More article