Şi, cu riscul de a ne lungi puţin, începem de la celulă.
Fiecare celulă din organism se găseşte într-un lichid în care îşi aruncă deşeurile. Acest mediu, pentru a păstră starea de bine şi funcţionarea perfectă a celulei, trebuie să aibă o compoziţie stabilă. Echilibrul său se bazează pe mecanisme de reglare coordonate de către sistemul limfatic.
Acesta colectează surplusul de limfă, care se acumulează în ţesuturi şi îl duce la inimă. Limfa transportă substanţele nutritive şi preia deşeurile celulare şi, tot în sarcina ei, revine şi transportul lipidelor şi al moleculelor liposolubile din intestin.
Compoziţia limfei se apropie de cea a plasmei, din care provine, adică proteine, grăsimi şi săruri minerale.
Sistemul limfatic conţine vase limfatice, ganglioni limfatici şi organe limfoide repartizate în diferite zone ale corpului. De exemplu, splina este un organ limfoid.
Spre deosebire de circulaţia venoasă, circulaţia limfatică nu este pompată, ci este pusă în mişcare de contracţiile muşchilor scheletici, iar debitul ei variază în funcţie de presiunile provocate de cavitatea toracică la fiecare inspiraţie.
Pentru a-l menţine într-o stare de funcţionare foarte bună, sistemul limfatic are nevoie de drenaj limfatic.
Cam despre asta este vorba!
Masajul pentru drenaj limfatic se poate face în mai multe feluri: cu ajutorul aparatelor sau manual. Terapeutul, când vine vorba despre orice procedură, preferă să nu folosească tehnologia.
Drenajul limfatic este o împletitură de tehnici de masaj manual care, privit doar, poate părea un masaj aproape banal, pentru necunoscători, dar este extrem de important pentru cei ce stăpânesc această metodă!
Limfedemul acut sau cronic se formează prin acumularea lichidului limfatic în spaţiile interstiţiale, ţesut adipos subcutanat, mărindu-se, astfel, dimensiunile zonei afectate (braţe şi gambe, cel mai frecvent). Şi aceasta este doar una dintre afecţiunile în care se recomandă drenajul limfatic.
Această procedură, trebuie făcută, la indicaţia terapeuţilor şi a medicilor, în cazul afecţiunilor de origine circulatorie, varice, afecţiunilor reumatismale, a infecţii şi chiar în cazul instalării gripei. (Daniela Folodi, specialist osteopat, Cluj Napoca)
Până la gripă mi se părea şi mie, un necunoscător în domeniu, că, oarecum, totul face sens. Am insistat!
-Ce legătură poate avea drenajul limfatic cu gripă?
M-a răspuns imediat:
-Tu ştii că sistemul imunitar se poate întări şi prin masajul de drenaj limfatic?
Normal că nu ştiam. Şi cred că nici voi nu ştiaţi.
-Acesta asigură circulaţia limfei, a continuat Daniela Folodi, accelerează mişcarea limfei ajutând la eliminarea rapidă a rezidurilor toxice!
Dar, mare atenţie, există şi contraindicaţii în ceea ce priveşte drenajul limfatic, astfel încât, consultul unui medic este important!
Masajul sau orice tip de tratament pentru drenajul limfatic nu trebuie aplicat dacă există hemoragii, infecţii cutanate, răni deschise, dacă pacientul suferă de boli infecto-contagioase sau de natură parazitară şi inflamatorie sau dacă are tensiunea oscilantă.
Mai multe despre Daniela Folodi şi tratamentele osteopatice găsiţi AICI
Comments are closed.