În anul 1960 s-a deschis pe strada Matei Corvin un restaurant în care accesul era permis doar doamnelor. Modelul a fost preluat din Franța, într-o vizită de lucru a directorului Întreprinderii de Alimentație Publică din Cluj. I-a surâs ideea, astfel că la întoarcere a înființat un restaurant aflat într-un loc central din oraș, în care atât clientela cât și personalul erau formate exclusiv din femei.
Cochet și prietenos, localul era o oază de liniște pentru femeile care preferau să se întâlnească într-un spațiu doar al lor. Restaurantul avea un meniu diversificat axat pe bucătăria ardelenească, iar până la criza alimentară de la începutul anilor ‘80, aici se prepara cafea la ibric pregătită la nisip și servită cu multă frișcă.
Femeile educate erau clientele principale ale restaurantului și spre deosebire de alte spații de acest tip, aici nu cânta nici o orchestră.
După anul 1990 au intervenit alte probleme sociale și administrative, iar puterea de cumpărare a populației a scăzut, astfel că localul a avut de suferit. Și-a pierdut clientela, iar în 1995, ca o ironie, „Intim” s-a rebranduit primind numele celui mai cunoscut bărbat născut la Cluj, Matei Corvin. Restaurantul se afla pe strada Matei Corvin și în apropierea Casei Matei.
Restaurantul a fost închis la începutul anului 2020.
Deși era un local unic pe teritoriul României, „Intim” nu a supraviețuit în capitalism, dar ideea unui spațiu de întâlnire special dedicat femeilor poate fi valorificat, nu ca o segregare pe sexe, ci ca un trend care valorifică siguranța acestora, așa cum sunt în unele țări, taximetrele pentru femei.
Sursă foto: Arhiva Minerva
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
Și la ARAD a existat un bar pentru femei, lângă BANCA NAȚIONALĂ…..