Poveşti de binePoveşti cu mâncareDeserturi pe alese. Cheesecake

Deserturi pe alese. Cheesecake

Începem această serie de povestiri despre cele mai consumate (și apreciate) deserturi din Cluj-Napoca. Onorabilul cheesecake a devenit un produs tot mai căutat și în rândul clujenilor. Acesta a cunoscut faima „peste noapte” odată cu distribuția sa în stare congelată în multe puncte din Cluj-Napoca. De atunci, parcă a început să creeze dependență. Din propria experiență, pot spune că într-adevăr cheesecake-ul este un desert iubit de localnici. În continuare, preparatului îi va fi prezentată povestea, încă de la începuturi, cu mult timp înainte să aibă forma pe care o știm astăzi.

Prima rețetă a apărut într-o carte de bucate din Europa și era descrisă ca fiind un preparat dulce, pe bază de făină. Pentru cremă, bucătarii tăiau brânza în bucăți cât mai mici, o lăsau la înmuiat în lapte, o strecurau, iar apoi o amestecau cu o compoziție din ouă, unt și zahăr. Blatul în schimb, semăna mai mult cu un aluat de pâine, urmând apoi cu trecerea timpului, să fie schimbat cu unul mai apropiat de ceea ce cunoaștem astăzi, drojdia fiind scoasă din rețetă (iar astfel gustul a devenit mai plăcut). Răspândită în întreaga lume, rețeta apoi a fost în continuare îmbunătățită, fiecare regiune folosind ingredientele locale.

Materia primă de bază pentru un cheesecake este bineînțeles, crema de brânză, adică un preparat cu un conținut ridicat de grăsime. Desigur, se poate folosi și ricotta (precum recomandă italienii) sau brânza proaspătă de vacă (un produs mult mai întâlnit pe meleagurile noastre). Varianta de cheesecake aleasă de majoritatea persoanelor este cea mediatizată în întreaga lume. Aluatul fraged realizat din biscuiți amestecați cu unt se găsește la partea inferioară (eventual și pe margini), peste acesta se toarnă compoziția pe bază de brânză, iar apoi se coace de obicei la temperatură scăzută. La final, cheesecake-ul este decorat cu un gem de fructe.

De reținut este că și prăjitura cu brânză pe care o prepară bunicile are la bază aproximativ aceeași compoziție. Este adevărat, poate nu e întotdeauna atât de fină, dar de cele mai multe ori, e mai gustoasă. Tind să cred că acesta este motivul pentru care majoritatea dintre noi vom alege de cele mai multe ori cheesecake-ul ca desert: o aromă care ne aduce aminte de trecut, într-un produs elegant și simplu în același timp.

Așadar, cheesecake-ul este într-adevăr un desert internațional, care încântă foarte des papilele gustative și ale clujenilor. Însă nu trebuie să ne oprim aici… cred că merită încercate și variantele din nordul Europei, unde folosesc brânză proaspăt închegată sau Grecia, unde stă la bază faimoasa feta. Să nu uităm și de Japonia, puțin mai departe, unde în cheesecake se folosește o cantitate foarte, foarte mică de brânză.

 

Deci, care va fi următorul desert?

 

Mai Multe

More article