Poveşti de binePoveşti cu mâncareDeserturi la mare altitudine

Deserturi la mare altitudine

Nivelul deasupra mării este o mărime care la prima vedere nu prezintă interes atunci când vrem să coacem un produs de patiserie sau vrem să creăm un desert impresionant. Însă, privit în detaliu, această ramură a gastronomiei este pură chimie împletită cu principiile fundamentale ale fizicii. Altitudinea este un factor care trebuie luat în considerare atât de amatorii cât și de profesioniștii din domeniu. Pentru a putea controla cu exactitate produsul finit, nu este de ajuns să urmăm o rețetă. Acesta trebuie înțeleasă.

Multe studii au arătat că unele probleme care apar din cauza presiunii scăzute a aerului pot fi reprezentate de reducerea semnificativă a timpului de dospire a aluaturilor sau evaporarea accelerată a apei din produse. Este de subliniat faptul că la altitudini înalte, expansiunea gazului este mai accentuată. Astfel, dacă vrem să facem o pâine sau un cozonac într-o locație montană, trebuie să ținem cont că va dospi mult mai repede. În felul acesta putem evita o fermentare excesivă.

În funcție de rețetă, se poate varia începând de la cantitatea de praf de copt sau drojdie, până la alte ingrediente precum ouă, unt, zahăr sau făină, care au un rol important în ceea ce privește structura finală. O simplă rețetă de brownie care acasă întotdeauna este perfectă, s-ar putea în alte locuri să nu fie la fel, datorită altitudinii. Micile schimbări în ceea ce privește cantitățile ingredientelor pot preveni situații neplăcute precum dezumflarea unui blat după ce este copt, textură prea uscată sau suprafețe neuniforme.

În general sunt câteva mici modificări de care trebuie să se țină cont:

  • Temperatura de coacere a cuptorului poate redusă cu câteva grade Celsius, în unele cazuri
  • Se poate adăuga un ou sau un albuș în plus pentru a crea o structură mai stabilă
  • Umiditatea produsului se poate crește adăugând o lingură de apă sau lapte
  • Cantitatea de zahăr poate fi scăzută pentru a evita gustului dulce care persistă mult timp în gură

Chiar dacă primele încercări nu sunt întotdeauna reușite, important este să luăm notițe și să ajustăm rețeta în funcție de preferințe. Important este să știm ce anume trebuie schimbat, având în vedere că presiunea aerului de la nivelul mării nu este egală cu cea de la altitudinile mari. Remarcabil este faptul că de acești factori se ține cont în special în aviație, pentru ca mâncarea sau deserturile consumate pe parcursul zborului să aibă gust, chiar și la 10 000 m altitudine.

Mai Multe

More article